Cercar Cerca avançada
Tornar

25. L'apunt en un blog

Superior

L’apunt en un blog

Un apunt o entrada en un blog és una publicació escrita en línia sobre un tema específic. Aquest tipus de text pot combinar l’exposició, l’argumentació o l’opinió personal de l’autor amb l’objectiu d’atreure i captivar els lectors habituals del blog, i pot adoptar diversos formats que l’acosten a la notícia, l’article d’opinió, el reportatge, etc.

Generalment, l’apunt inclou un títol, una introducció, un cos o desenvolupament i una conclusió:

  • El títol ha de ser suggeridor, ha de captar l’atenció del lector i ha d’indicar el contingut de l’apunt.

  • En la introducció, l’autor ha de presentar breument el tema que es vol tractar i ha de ser prou interessant perquè el lector continuï llegint.

  • El cos o desenvolupament és la part principal de l’apunt i és on s’explica de manera detallada el tema de què tracta (informació, idees, opinions personals). S’acostuma a dividir en diversos paràgrafs.

  • En la conclusió, l’autor resumeix els punts clau de l’apunt i referma la seva opinió personal.


EXEMPLES D’APUNT EN UN BLOG

La gran desconnexió

Hi ha sèries que arriben en el moment oportú, i Severance n’és una. Amb la pandèmia s’ha posat de moda —millor que digui que s’ha fet visible— la necessitat de fer suport emocional als treballadors de la sanitat, de l’educació, dels supermercats, de les benzineres…, és a dir, de tots aquells àmbits laborals en què hi pugui haver algun tipus de malestar emocional. A tot arreu hi ha ganes de fer intervencions psicològiques perquè el personal tingui prou suport per alliberar-se d’aquesta angoixa durant la jornada laboral. Si hi ha menys patiment, hi ha menys baixes i la productivitat és més alta, que diuen…

En alguns d’aquests tallers impartits per “psicòlegs experts” els expliquen que cal deixar els problemes personals a casa i que a la feina cal començar de cap i de nou…  i a treballar fins que acabi la jornada. I per contra, els recomanen que, quan pleguin de la feina, deixin totes les cabòries laborals a l’oficina, a l’hospital, a l’escola o on sigui que treballen. Però això és impossible, senyoria! Tant de bo poguéssim desconnectar el cervell a demanda…

Doncs bé, a Severance ho han aconseguit. Mitjançant un xip incorporat al cervell, els personatges d’aquesta ficció separen la vida laboral de la personal. Entren a l’ascensor de l’oficina i s’activa el xip. I mentre que a la feina només saben el que passa allà, quan són fora no recorden el que han fet a la feina. Us imagineu uns empleats que es dediquin exclusivament a treballar i a especular sobre la vida que deuen fer quan pleguen?

Amb una estètica impecable i un repartiment de luxe, Severance és una sèrie molt recomanable, no només perquè és diferent del que estem acostumats a veure, sinó perquè és d’aquelles produccions que s’han de pair bé i que permeten a l’espectador deixar-se endur per la qualitat de les imatges i el ritme vertiginós. Segur que la gaudiu; paraula de bastard.


“La gran desconnexió”, www.elsbastards.cat, 17-03-2022
(Text adaptat)


Formatge madurat o formatge curat?

De formatges, n’hi ha de molts tipus: formatge fresc, formatge sec, formatge de pasta tova, formatge de pasta cuita, formatge de pasta filada, etc. Avui, però, volem parlar del formatge madurat.

El formatge madurat (no es considera adequada l’expressió formatge *curat) és aquell que s’ha sotmès a l’operació de maduració o afinat, que consisteix a deixar-lo reposar, després del salat i l’oreig, a fi que agafi la consistència, el color i el gust que el caracteritzen. És el cas de formatges de casa nostra com ara el formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya o el formatge Garrotxa.

Cada formatge, segons les característiques que hagi de tenir, es fa madurar (no curar, que és l’operació que s’efectua en el cas dels embotits) més o menys temps. Per exemple, hi ha maduracions curtes, com la del roncal, de només uns quants dies; maduracions d’unes quantes setmanes o d’uns quants mesos, com les del cabrales o el formatge de raclet, respectivament, i maduracions que poden arribar als dos anys, com la del caciocavallo.

A més a més, durant la maduració es poden dur a terme diverses operacions. Per exemple, es pot efectuar el volteig, que consisteix a girar el formatge periòdicament per tal que la cara que està en contacte directe amb el prestatge no tingui més dificultats per perdre humitat i formar la crosta. O també el rentat de la crosta, en què es frega la crosta d’un formatge amb salmorra, cervesa, alcohol o bacteris o altres microorganismes per afavorir que s’hi desenvolupi flora microbiana que li doni aspecte i aroma. Aquestes operacions transformaran la textura del formatge i li donaran un gust i una aroma més intensos.

Així doncs, el formatge també madura, com el bon vi.

Trobareu aquests termes i altres de relacionats al Diccionari de formatges, al Portal d’alimentació i gastronomia i al Cercaterm.


Formatge madurat o formatge curat?, Termcat, 26-01-2024

Etiquetes: apunt, blog, opinió

Filtres

Nivell