Notícies

Filtres aplicats

 • Programa: Assessorament lingüístic [X]
 1. Quantes llengües es parlen al món? Quina és la zona amb més diversitat lingüística? Quantes persones parlen el català?

  El Servei de Convivència de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i el CNL L'Heura creen un joc de preguntes i respostes sobre la diversitat lingüística.

  Assessorament lingüístic

 2. Participem a la XIX Jornada de l'Scaterm per presentar el Glossari de sabors del món

  El dijous 26 de maig es va dur a terme, en format presencial i virtual, la XIX Jornada de la SCATERM, amb el títol «La terminologia a peu de carrer.

  Assessorament lingüístic

 3. El Bar Happy Time ja té la carta en català

  En Lluís, antic alumne del CNL L'Heura i restaurador de professió, va demanar al servei d’assessorament del Pla Yingxin la traducció de la carta del seu bar al català

  Assessorament lingüístic, Acolliment

 4. Montpeller, Niça, Florència, Atenes, Moscou... i Kíiv

  Hem repescat uns Apunts de llengua que havíem publicat el 2017 per parlar del nom de la capital d'Ucraïna: Kíiv. Kíiv és l'adaptació o romanització (en parlem al punt 3 de més avall) d'un topònim que originalment s'escriu en un alfabet diferent, en aquest cas el ciríl·lic.

  Assessorament lingüístic

 5. El Paraulògic, un fenomen de masses

  Segur que heu sentit a parlar del Paraulògic. És un petit fenomen de masses, un joc per formar paraules, partint de set lletres col·locades en forma de rusc.

  Assessorament lingüístic

 6. El català encarcarat

  Últimament quan parlem públicament de la llengua hi ha molt de rebombori, molt de soroll que sovint no ens deixa sentir la llengua de debò.

  Assessorament lingüístic

 7. Tothom sabem?, o tothom sap?

  Cada vegada fem servir més el tothom per dir tots i totes, però alerta, perquè funcionen diferent.

  Assessorament lingüístic

 8. El gènere dels substantius no és pas evident

  Últimament hem sentit a parlar molt des desdoblament de gènere i fins i tot de l'aparició de noves fórmules per incloure totes les diversitats. Però ara no entrarem en el terreny de referir-nos a les persones, sinó que parlarem d'un àmbit molt més senzill: el gènere de les coses; o sigui el gènere dels substantius que es refereixen a objectes no animats.

  Assessorament lingüístic

 9. T’imagines anar a la platja amb la Rodoreda?

  Ara sí que ja ha arribat l'estiu. Arriben les vacances i el descans desitjat. Les vacances i el descans no signifiquen, no obstant, que el català que hem anat treballant als cursos durant tot el curs quedi desat en un calaix entre carpetes i llibres ni en una carpeta del nostre ordinador; però que bé no haver d'estar de cara a la pantalla.

  Assessorament lingüístic

 10. Durant l’estiu, escolta en català!

  És molt important sentir moltes hores d'una llengua, sigui la que sigui, per poder-hi parlar després, amb un mínim de naturalitat. Quan aprenem la llengua materna ho fem a còpia de sentir-la, ja de molt abans de néixer. Afortunadament, la tecnologia ens proveeix de recursos que no teníem i que ens permeten sentir i, fins i tot, escoltar català, a qualsevol lloc, sobre qualsevol tema, fins i tot mentre caminem o fem esport.

  Assessorament lingüístic