Parlem amb Diego Gregorio Andrade, alumne de l'Elemental 2 i aprenent lingüístic del VxL que participa al grup de lectura fàcil del CNL

Difusió

“Amb el que fem a classe no n'hi ha prou, necessites practicar la llengua fora de l'aula.”

El Diego va arribar del Brasil fa 3 anys, es va apuntar als cursos de català i ara ha acabat el nivell Elemental 2. Participa com a aprenent en el Voluntariat per la llengua, ha assistit a les tertúlies “Una hora de conversa” i ha participat al Grup de Lectura Fàcil del CNL a la Biblioteca del Fondo.

Per què vas venir a Santa Coloma?

Vaig venir per la situació política, laboral que hi havia al Brasil i que encara és així . Viure-hi era complicat, era sobreviure i llavors vaig decidir marxar. Al meu país treballava de cambrer i estudiava un curs d'auxiliar d'infermeria. Vaig triar venir a Santa Coloma, fa 3 anys, perquè la família del meu marit és aquí.

Coneixies Catalunya?

No coneixia res de Catalunya. Al principi pensava que aquí només parlàveu castellà. Quan vaig arribar aquí és quan vaig saber que aquí es parlava el català.

Per què vas començar a estudiar català?

Per la pandèmia i el confinament, necessitava fer alguna cosa i vaig apuntar-me a fer un curs de català. Ara he acabat l'Elemental 2 i el curs vinent continuaré amb els cursos.

Participes en el Voluntariat per la Llengua?

M'agrada moltíssim. Vaig conèixer la meva voluntària aquí a L'Heura, un dia que vaig venir a "Una hora de conversa". És una activitat molt interessant i crec que és el que em faltava per al meu aprenentatge. Acostumem a trobar-nos en una cafeteria a prendre un cafè i parlar, fins i tot, una vegada vam anar a caminar a la muntanya, a la Serra de Marina.

Recomanaries l'experiència del Voluntariat?

Recomanaria molt aquesta activitat perquè jo, abans de fer-la, tenia molta vergonya i por a l'hora de parlar en català i això em va ajudar moltíssim.

Parles català en la teva vida diària?

Ara ho intento a les botigues i faig els tràmits amb l'ajuntament en català. Intento trobar llocs on parlar en català però no és fàcil. Ara ho estic fent en una entitat que es diu Club Social Gramenet que fan una trobada cada dijous. És un club que treballa amb persones que tenen malalties mentals i que el seu objectiu és la integració social i una conscienciació dels veïns i veïnes.

Voldries afegir alguna cosa més?

Hauríem de fer un esforç per incentivar que les persones aprenguin català. Trobo a faltar llocs on parlar la llengua, s'hauria de fer un esforç per preservar la llengua.

El català és una llengua molt maca, molt bonica. Hi ha persones que se sorprenen que jo parli català i es mostren molt contentes. Sempre m'he trobat bona gent.

Continuaré amb els cursos, el Voluntariat per la Llengua, el grup de lectura i les tertúlies. Si només vas a classe no en tens prou. Necessites parlar la llengua a fora, necessites practicar-la.

Vols compartir aquesta notícia?