21 dies per parlar en català amb tothom, sempre, a tot arreu

21 dies. Aquest és el temps que cal segons els experts per modificar un costum. Qui no té 21 dies? És un gest petit, el que cal, un gest petit i repetit al llarg de tres setmanes, a fi que el nostre cervell l'adopti i el faci seu amb tota normalitat. Pot ser deixar de fumar, deixar de mossegar-nos les ungles, qualsevol hàbit quotidià que vulguem deixar enrere.

I un dels hàbits més freqüents a casa nostra és el dels catalanoparlants que canvien automàticament de llengua quan algú els parla en castellà o, senzillament, quan s'adrecen a algú que pels trets físics no reconeixen com un autòcton. Les estadístiques canten: 8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua, és a dir, abandonen el català quan algú els parla en castellà.

Aquesta conducta és letal per a la supervivència del català perquè fa que desaparegui de tots els espais i dificulta que els qui encara no el parlen el puguin aprendre i practicar. Per això cal capgirar aquest hàbit. Perquè parlar català amb tothom és ajudar els qui l'aprenen, és fer la llengua útil i necessària, és donar-li una oportunitat de continuar existint. I sobretot perquè les llengües es moren si no es parlen. Si amaguem el català el fem prescindible. La conseqüència d'aquest hàbit la podem veure als mateixos carrers i establiments de molts municipis de les comarques gironines, on cada cop se sent menys català.

És per aquest motiu que aquesta tardor, i per començar, a Santa Coloma de Farners, es posarà en marxa la campanya "21 dies", una iniciativa que té per objectiu que reflexionem sobre l'ús que fem de la llengua quan ens adrecem a un desconegut o a una persona que d'entrada no parla català (tot i que potser el sap o l'entén perfectament). 

El repte és clar, senzill: durant 21 dies es tracta de parlar d'entrada en català amb tothom, sempre, a tot arreu.

La campanya arrencarà just després de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners i es perllongarà al llarg de tres setmanes, amb la intenció que tothom que hi participi canviï aquest mal costum. No cal dir que un cop acabada sols caldrà mantenir la mateixa actitud, amb la diferència que llavors ja no suposarà cap esforç.

Això vol dir que no hem de canviar mai de llengua?

Esclar que no. Si veiem que algú no ens entén, ja farem servir una altra llengua o mirarem de comunicar-nos-hi i fer-nos entendre com sigui. Hem de tenir present que els darrers anys han arribat moltes persones de fora. Una gran majoria assisteixen a cursos de català, però és imprescindible que trobin espais per practicar el que han après fora de l'aula, al carrer, a les botigues, a tot arreu; cal que els donem l'oportunitat de fer servir la llengua. Així tindran més al·licients per emprar-la i conèixer-la més a fons.

Els propers dies, Santa Coloma s'omplirà amb banderoles i cartells que ens convidaran a participar en la campanya, a canviar aquest hàbit tan majoritari. El futur de la llengua depèn que siguem capaços d'aportar-hi, cadascun de nosaltres, el nostre granet de sorra. No és massa. Ho podem fer. I ho farem entre tots.

La campanya a Santa Coloma de Farners

Aquesta tardor, a Santa Coloma de Farners, es posarà en marxa la campanya "21 dies", una iniciativa que té per objectiu que cada colomenc reflexioni sobre l'ús que fa de la llengua quan s'adreça a un desconegut o a una persona que d'entrada no parla català (tot i que potser el sap o l'entén perfectament).

Calendari

La campanya arrencarà el 15 de novembre i es perllongarà fins al 15 de desembre, amb la intenció que tothom que hi participi canviï aquest mal costum.

El repte

Mantenir el català quan ens adrecem per primera vegada a algú que per la seva aparença física interpretem que desconeix el català. 

Cada dia publicarem a les xarxes socials del CNL de girona una reflexió, un testimoni, un consell que ajudi a mantenir el repte. 

Com hi puc participar?

La campanya es difondrà a través de les xarxes del CNL de Girona a Instagram, Twitter i Facebook. S’hi podrà participar fent comentaris a les nostres publicacions i difonent la iniciativa amb missages propis o compartint els dels nostres comptes.

Animem tothom a compartir les seves experiències amb un autovideo (videoselfi), això ajudarà a difondre el repte i animarà altres persones a seguir-lo.

A qui ens adrecem?

A tothom, però especialment al personal de l’Administració pública que atén el públic, als comerciants, als empresaris que tenen personal al seu càrrec, als esportistes, als entrenadors, als monitors, als mestres, al personal sanitari...

Activitats relacionades

Dia 2 de desembre: acte amb Laia PalauGaleria

Material de la campanya