Xarxa territorial

Vols practicar el català o ajudar a practicar-lo?

A la teva disposició!

L'equip del VxL t'ofereix tot el suport

On pots fer VxL

Modalitat virtual del VxL

A través de videoconferència, siguis on siguis

Vols saber-ne més?

El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització lingüística. El VxL es va iniciar el 2003, des d'aleshores ha format més de 135.000 parelles lingüístiques i té la col·laboració de més de 5.000 entitats i establiments col·laboradors a tot Catalunya.

Al CNL de Girona ja hi ha hagut més de 14.400 parelles lingüístiques i hi han col·laborat més de 700 entitats i establiments

PARELLES LINGÜÍSTIQUES EN ÀMBITS ESPECÍFICS

El Voluntariat per la llengua, a més de fer parelles lingüístiques entre persones majors d'edat que parlen català habitualment (voluntaris) i d'altres que en tenen un nivell mínim però necessiten practicar-lo (aprenents), s'adapta fàcilment a tota mena d'àmbits amb fórmules específiques per a cadascun dels col·lectius:

 A la sanitat, per fomentar l'ús del català en el lloc de treball. El CNL de Girona compta amb les col·laboracions següents: Hospital Sant Jaume d'Olot, Hospital Josep Trueta i Geriàtric Maria Gay de Girona.

A l’empresa, per fomentar l'ús del català en el lloc de treball i la competència lingüística dels treballadors. El CNL de Girona col·labora amb ECOSOL (Empresa d'Economia Solidària de Càritas Diocesana de Girona) que facilita la inserció laboral de persones que es troben en situació de vulnerabilitat social i laboral.

A la justícia, per facilitar la pràctica del català als interns als centres penitenciaris. El CNL de Girona col·labora amb el Centre Penitenciari Puig de les Basses els Serveis Territorials de Justícia a Girona i la Unitat Oberta del Centre Educatiu Montilivi de Girona. 

A la diversitat funcional, de la mà d'entitats que atenen persones amb discapacitat o malaltia mental. El VxL de Girona col·labora amb les entitats següents: la Fundació Ramon Noguera, Fundació Elna i Fundació Astres.

A la diversitat religiosa, per fer parelles lingüístiques entre persones de diferents confessions religioses. Municipis com Lloret, Olot i Salt han estat pioners en parelles lingüístiques dins de l'àmbit de la diversitat religiosa.

A l'educació, col·laborant amb centres de primària i secundària, associacions de mares i pares d'alumnes, centres de formació d'adults i la universitat. També l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona es fan grups de conversa. 

El Voluntariat per la llengua col·labora amb l'Àrea del Voluntariat de la Universitat de Girona, que ofereix com a crèdits amb reconeixement acadèmic en els estudis de Grau. Els estudiants que participin com a voluntaris en el Voluntariat per la llengua podran optar  a obtenir crèdits ECTS (Sistema Europeu de Transferència de Crèdits).

TAMBÉ T'INTERESSARÀ

Tota la informació al portal de VxL

Entra