Voluntariat per la llengua

Materials per a les parelles lingüístiques

Informació per a voluntaris i aprenents


Materials per a les trobades

 • Parlem tu i jo

  Col·lecció que inclou nou llibrets en què es poden llegir textos d’escriptors, còmics, poemes i una secció amb vocabulari i expressions. Te'ls pots descarregar.

 • Llegir per parlar, llegir per aprendre

  Recurs per millorar l'aprenentatge i l'ús de la llengua a través de la lectura. Hi pots trobar nous temes de conversa per a les vostres trobades.

 • Fils de conversa

  Materials virtuals per promoure la conversa. Cada fil us proposa activitats orientades a presentar vocabulari, fomentar la lectura, practicar estructures i, sobretot, a facilitar la conversa.

 • Vocabulari en imatges

  Un bon recurs per aprendre vocabulari. Paraules acompanyades d’imatges per ajudar a ampliar vocabulari.

 • Comencem a parlar

  Recull de converses sobre temes de la vida quotidiana que comencen per un nivell bàsic i van augmentant de dificultat.

 • Temes per parlar

  Col·lecció de deu tríptics que proposen un gran nombre de temes per parlar durant les trobades amb la parella lingüística. Hi trobaràs moltes idees.


Recursos lingüístics

Si se't presenten dubtes lingüístics, gramaticals, d'ortografia o de com es tradueix una paraula al català, posem al teu abast un seguit de RECURSOS LINGÜÍSTICS que us poden ser molt útils, com ara diccionaris, traductors automàtics, gramàtiques, etc.

També tens a disposició altres recursos amb aspectes més lúdics, com ara un recull d’embarbussaments o un recull de dites i frases fetes.

Si necessites practicar el vocabulari de la vida quotidiana, consulta les làmines de Vivim junts i les de Viure a Catalunya.


Lectura

T'agrada llegir? Et proposem un web on trobaràs llibres de lectura fàcil, adaptats a les persones que esteu aprenent català. També pots utilitzar el servei e-Biblio, on trobaràs llibres, diaris i revistes en format digital.

A més, disposeu dels Contes per parlar: volum 1 i volum 2. Contes curts amb glossari, webs relacionats i bibliografia addicional.


Música

T'agrada la música? Doncs aquí el perfil del CNL de Girona amb diverses llistes de música en català

També pots seguir les llistes del Consorci per a la Normalització Lingüística aquí.

Si t’agrada la cançó popular et recomanem que donis un cop d’ull al projecte Càntut, que difon el patrimoni musical de transmissió oral de les comarques gironines.


Cinema

Si t’agrada el cinema pots consultar les pel·lícules en català que hi ha a les biblioteques i també en format digital a e-Biblio.


Revistes

Hi ha centenars de capçaleres de revistes en català de totes les temàtiques. Aquí pots consultar-les i tenir-ne més informació.


Jocs, joguines, videojocs i passatemps

Una bona manera de passar l'estona amb la parella lingüística… és jugar! Aquí trobaràs diverses propostes, com ara jeroglífics, jocs de paraules o endevinalles, entre d’altres. A més, pots consultar el catàleg de jocs disponibles en català. 

Altres propostes són els mots encreuats Minimots, els mots encreuats del diari Ara i el Paraulògic. També et presentem un munt de jocs en línia relacionats amb la llengua.

Si t’agraden els videojocs pots consultar tots els que trobaràs en català aquí.

En aquest recull hi trobaràs algunes d’aquestes idees i moltes més.


Cuina

Si us agrada cuinar podeu consultar el recull de receptes del món que van recollir parelles lingüístiques de Teià des de 2014 a 2016. Trobareu les receptes en català i en la llengua materna de l’aprenent. 

També teniu a disposició un recull de recursos relacionats amb la cuina. Hi trobareu vocabularis, diccionaris, vídeos, llibres, cançons i molt més. 


Televisió

Si us agrada veure programes de televisió, reportatges, notícies o documentals, podeu consultar el material audiovisual de Televisió de Catalunya al servei de TV3 a la carta


Propostes culturals

En aquest enllaç http://culturavirtual.ddgi.cat/ trobaràs un munt d’activitats culturals que ha aglutinat la Diputació de Girona per promoure la cultura.


Vídeos i xarxes socials

Si t’agrada veure contingut audiovisual, vídeos divertits, tutorials i material divers en català, et recomanem el web https://www.youtubers.cat/ i el Canal Malaia http://malaia.cat/.

Si tens TikTok, aquí tens un recull dels tiktokers més coneguts que creen contingut en català. 

Última actualització: 05/03/24