Voluntariat per la llengua

Parelles lingüístiques en àmbits específics

A la sanitat, per fomentar l'ús del català en centres sanitaris. A les comarques gironines, el VxL compta amb les col·laboracions de l’Hospital Josep Trueta de Girona, el Geriàtric Maria Gay de Girona i, durant un temps, amb l’Hospital d’Olot Comarcal de la Garrotxa. A l'empresa, per fomentar l'ús del català en el lloc de treball i la competència lingüística dels treballadors. El VxL del CNL de Girona col·labora amb ECOSOL (Empresa d'Economia Solidària) que facilita la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat social.
A la justícia, per facilitar la pràctica del català al personal que treballa en aquest àmbit i als interns de centres penitenciaris. A les comarques gironines,  el VxL col·labora amb el Centre Penitenciari Puig de les Basses de Figueres, els Serveis Territorials de Justícia a Girona i la Unitat Oberta del Centre Educatiu Montilivi de Girona. A la diversitat funcional, de la mà d'entitats que atenen persones amb discapacitat o malaltia mental, el VxL col·labora amb les entitats gironines següents: Fundació Ramon Noguera, Fundació Elna i Fundació Astres.
A l'educació, col·laborant amb centres de primària i secundària; associacions de mares i pares d'alumnes; centres de formació d'adults; Escola d’Hostaleria i Turisme, i amb la Universitat de Girona, on els estudiants, fent de voluntaris,  poden obtenir crèdits ECTS (Sistema Europeu de Transferència de Crèdits).  A l'esport, per fomentar l'ús social del català entre els jugadors de clubs esportius, per tal que puguin emprar-lo en les seves activitats habituals, així com en la seva projecció pública. S'ha iniciat la col·laboració amb la Unió Esportiva Figueres.