catàleg de serveis

Voluntariat per la llengua a l'entitat

Què

El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa gratuït per practicar el català a través de la conversa, presencial o en línia. L'objectiu és que les entitats ofereixin la millora del nivell de català oral al seu personal i guanyin en qualitat de servei i arrelament amb l'entorn immediat.

El VxL es desenvolupa en diferents àmbits per atendre les necessitats específiques de col·lectius determinats: esport (amb entitats que gestionen equipaments on els usuaris realitzen una activitat física de manera periòdica), diversitat funcional (amb entitats que atenen persones amb una malaltia o discapacitat mental lleu), diversitat religiosa (amb entitats de diferents confessions), món educatiu i cultural (AMPA, centres de formació d'adults, colles castelleres o de gegants...) o justícia (amb persones internes a centres penitenciaris).

Qui

El VxL a les entitats s'adreça al personal o als associats de l'organització. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per una persona voluntària, que parla català fluidament, i una d'aprenent, que té coneixements bàsics però que necessita practicar la llengua per agafar fluïdesa.

Depenent del perfil de les persones de l'entitat, el VxL pot aportar-hi voluntaris o aprenents. També es poden establir dinàmiques en grup, com ara tertúlies sobre temes lliures o a partir de la lectura d'alguns dels materials de suport del VxL.
 

Com

El VxL a entitats es fa a l'entorn de l'activitat de l’entitat.

El CPNL, en col·laboració amb una persona referent de l'entitat,  s'encarrega de la gestió de les parelles lingüístiques (formació, seguiment i suport) i també de posar en marxa i mantenir la dinàmica que s'estableixi amb l'entitat per a la pràctica del català.

El compromís de les parelles lingüístiques és trobar-se una hora a la setmana durant un mínim de 10 trobades. També tenen accés a les activitats que el programa VxL organitza per practicar el català en entorns diferents i un carnet de descomptes en equipaments culturals o lúdics. Un cop han finalitzat les trobades se'ls lliura un certificat de participació.