Aprendre llengües de carn i ossos

Apunts de llengua

A l'hora d'escriure aquests Apunts ens trobem invariablement amb el document obert, blanc immaculat, amb el cursor a dalt de tot a l'esquerra fent pampallugues. I costa d'arrencar. I mentre rumies sobre què pots escriure penses que potser la intel·ligència artificial, aquell xat de què parla tothom, ens podrà treure les castanyes del foc.

AI

I hi entres. T'han dit que hi has d'introduir un prompt. Un què? I busques. Què deu ser això del prompt. I te'n vas al Termcat (https://www.termcat.cat/ca), el centre de terminologia de la llengua catalana, perquè saps que sempre tenen una solució, i hi busques prompt:

"Seqüència de text o línia de codi que l'usuari introdueix en un model d'intel·ligència artificial amb l'objectiu d'obtenir una resposta."

  • ca apunt, n m

  • ca indicació, n f

  • es indicación, n f

  • fr prompt, n m

  • en prompt, n

(https://www.termcat.cat/ca/cercaterm/prompt?type=basic)

Ja ho tenim, doncs, segons el Termcat en català se'n diu apunt o indicació i és la seqüència que hi introduïm per obtenir una resposta.

Me'n vaig al chatgptopenAI: i li pregunto pel prompt:

"Com es diu 'prompt' en català i com ens hem de relacionar amb el chatgptopenIA?"

Resposta:

"En català, el terme 'prompt' pot ser traduït com 'indicació' o 'instrucció'. Si et refereixes a com interactuar amb el model ChatGPT de OpenAI, pots proporcionar indicacions o preguntes per aconseguir una resposta del sistema. Pots escriure en català i jo intentaré respondre en català també. Com puc ajudar-te avui?"

Fixeu-vos que el xat ens dona dues opcions, una de les quals, instrucció, no ens l'havia donada el Termcat. El temps dirà quina de les opcions acabarà guanyant. El fet important, però, és que aquest xat ens entén i ens respon en català sense cap problema i això passa gràcies a tota la informació que els catalans hem introduït a la xarxa els últims anys. No és un cercador, sinó que és capaç de generar text a partir de paràmetres.

Però la finalitat d'aquests apunts no era parlar sobre com funciona el ChatGPT, sinó celebrar que funciona en català i que pot respondre a preguntes tan pertinents com:

"Per a què pot servir OpenAI a una persona que aprèn català?"

Vejam què diu:

"OpenAI i el model de llenguatge com el ChatGPT poden ser recursos valuosos per a una persona que està aprenent català. Aquí hi ha algunes maneres en què OpenAI et pot ser útil:

  • Pràctica d'escriptura: Pots utilitzar el ChatGPT per practicar l'escriptura en català. Pots formular preguntes o iniciar converses en català amb el model, i el model et respondrà en català. Això pot ajudar-te a millorar la teva gramàtica, vocabulari i fluïdesa en català.

  • Recerca de terminologia: Si estàs aprenent català en un àmbit específic com la medicina, tecnologia o altres, pots utilitzar el model per obtenir definicions o explicacions de termes tècnics en català. Això et pot ajudar a ampliar el teu vocabulari i entendre millor els conceptes específics.

  • Resolució de dubtes: Quan tinguis dubtes sobre la gramàtica, sintaxi o significat d'expressions en català, pots plantejar les teves preguntes al ChatGPT. Encara que el model pot no ser infal·lible, pot oferir-te una idea o explicació inicial per ajudar-te a comprendre millor.

  • Pràctica de conversació: Pots utilitzar el ChatGPT per simular converses en català. Això et permetrà practicar les teves habilitats de conversació en català i familiaritzar-te amb les estructures i expressions idiomàtiques.

  • Suggeriments de recursos: Pots demanar al ChatGPT recomanacions de llibres, cursos en línia, aplicacions o altres recursos per aprendre català. El model pot oferir-te suggeriments basats en les seves dades d'entrenament.

Tot i que OpenAI pot ser un recurs útil per a l'aprenentatge del català, és important recordar que el model no substitueix la interacció humana ni l'assessorament d'un instructor qualificat. És recomanable complementar l'ús de recursos com OpenAI amb altres eines d'aprenentatge i pràctica, com cursos, llibres, classes amb professors o intercanvis lingüístics amb parlants nadius."

Veiem, doncs, com està disposat a ajudar-nos, però es cura en salut perquè sap que com els cursos, el professorat del CNL L'Heura i el VxL (no ho diu ben bé així, però vaja...) no hi ha res millor!

Vols compartir aquesta publicació?