Nadal amb neules lul·lianes

Apunts de llengua

Arriba Nadal, com cada any amb el seu aire melancòlic, amb ganes de retrobar-nos amb les persones que estimem i celebrar-ho menjant les tradicionals neules.

Els que puguin ho faran al voltant d'una taula i menjaran (una mica massa), beuran (no cal dir-ho), riuran (a cor què vols), recordaran velles anècdotes (sempre les mateixes), s'estovaran amb l'olor de l'escudella (la que feia l'àvia, la de cadascú) que ens impregna els records, la taula dels petits (quin guirigall!) i el viatge lent però implacable cap a la taula dels grans (el temps passa per a tothom) i al cap de taula (ai las!).

Al final de l'àpat els infants s'enfilaran a la cadira per dir el vers (a veure què en treuen?!), mentre els grans s'ompliran la boca (encara) de torrons i fins i tot alguns sucaran les neules al cava (a veure si ajuda a tirar avall).

Cadascú que canviï escudella pel que sigui, segons el costum de cada casa, que recordi les seves olors i fins i tot nadals amb calor d'estiu, banys a la platja o fugint lluny de casa perquè quin rotllo això del Nadal!

Però sigui com sigui si sou dels que ho celebreu a la manera tradicional, us deixem aquí un verset de Miquel Martí i Pol perquè pugueu dir enfilats a la cadira, encara que ja sigueu grans:

Desembre

Quan ve nadal fem el pessebre

Amb rius, muntanyes de colors,

El caganer, l'estrella, l'àngel,

El nen, la mare i els pastors.

Cantem cançons i mengem neules,

També torrons i altres llamins,

I per arrodonir les festes

Que omplen de joia grans i nins,

Ens aboquem a les finestres,

A esperar els reis que van venint.

I com que aquest és l'espai dels Apunts (de llengua!) volem dedicar aquests Apunts nadalencs a la menja més humil: les neules. I, què és més tradició que els orígens etimològics d'una paraula? (d'on ve el nom de neula?), perquè això sí que és poesia, encara que no sigui en vers.

Neula ve de la paraula llatina NEBULA, que significa boira; 'substància fina transparent', mot que ha conservat des del s. XI el sentit actual metafòric aplicat al 'full prim de pasta de farina' 1a font: s. XIV, Llull.

Així és com ens ho explica de manera succinta el Gran diccionari de la llengua catalana (https://www.diccionari.cat/GDLC/neula) i no em direu que no és bonic que un full tan prim com una nebulosa fet de pasta de farina s'hagi fet un lloc humil i discret entre els bigarrats torrons!

Bon Nadal a tothom!

Vols compartir aquesta publicació?