Pioneres del coneixement

Apunts de llengua

L'Institut d'Estudis Catalans ha creat el podcast "Pioneres del coneixement. Les dones de l'Institut d'Estudis Catalans" per visibilitzar i reconèixer les aportacions científiques i culturals de les membres d'aquesta institució.

Podcast Pioneres del coneixement

Sovint en els Apunts de llengua hem parlat o hem citat l'Institut d'Estudis Catalans (l'IEC), per exemple, per parlar de la publicació de les Gramàtiques o l'Ortografia de la llengua, perquè l'IEC és la institució que té la missió de l'estudi científic de la llengua, l'establiment de la normativa lingüística i el seguiment del procés d'aplicació d'aquesta normativa en l'àmbit que li és propi: les terres de llengua i cultura catalanes (segons la seva pròpia definició).


L'IEC és també l'acadèmia de les ciències catalana i s'estructura en 5 seccions dedicades a diversos àmbits: la Secció Històrico-Arqueològica, la Secció de Ciències Biològiques, la Secció de Ciències i Tecnologia, la Secció Filològica i la Secció de Filosofia i Ciències Socials, a banda d'altres seccions filials.


Per això en formen part persones d'àmbits d'estudi molt diferents: entre aquestes persones també hi ha dones que sovint han quedat amagades rere noms que els han fet ombra. Fins al 1978, cap dona va ser membre de l'IEC!


Justament, per visibilitzar les dones l'IEC ha encetat un pòdcast. Ja hi ha 8 episodis d'entre 20 i 30 minuts de durada que dibuixen la vida científica d'aquestes dones. Els podeu escoltar a l'Spotify.


En aquest enllaç hi trobareu la notícia de l'IEC que en parla amb enllaços més precisos per a Apple Pòdcast, iVoox.


Ja hi ha vuit pòdcasts dedicats a les dones següents: Creu Casas (farmacèutica), Eva Serra (historiadora), Aina Moll (filòloga), Maria Àngels Anglada (escriptora), Maria Teresa Ferrer (medievalista), Mercè Durfort (biòloga), Teresa Cabré i Castellví (filòloga) i Pilar Bayer (matemàtica).


Divulgar el nom i la feina d'aquestes dones científiques catalanes és de justícia feminista i catalana.

Vols compartir aquesta publicació?