Ja tenim les proves a sobre!

Apunts de llengua

Cada any es repeteix el mateix ritual. Després d'haver treballat tot el curs, ens plantem davant de la prova final, en el cas dels cursos que en tenen, i ens venen totes les cuques. De sobte sembla que no sabem res i oblidem que hem estat practicant durant tot el curs.

Aquesta setmana s'inicien les proves del nivell C2. Les proves orals donaran el tret de sortida a aquest període i després les seguirà la prova escrita. Durant tot el curs hem treballat les intervencions orals en diversos formats: taules rodones, presentacions, rodes de premsa; n'hem elaborat el guió i les hem fet en directe (a través de la pantalla) davant dels companys o bé enregistrades. Però la prova oral, sempre altera una mica els nervis: que t'avaluïn mentre parles ens fa posar en guàrdia i és natural, però sabem com fer-ho: ens presentem, agraïm l'assistència i l'oportunitat, expliquem de què parlarem, avancem l'estructura, ho diem i en fem un resum a mode de conclusió. Això sí, sense perdre la formalitat.

La setmana entrant arribarà el torn de la prova escrita: la prova més llarga, cal escriure dos textos: el llegir per parlar i l'escoltar per parlar i fer-hi els exercicis de competències lingüístiques. Com en l'oral, durant el curs hem treballat tota mena de textos: notícia, article d'opinió, divulgatiu, reportatge, ressenya, entrada al blog; o sigui, estem entrenats i a punt. Però com que sempre ens sembla que ens queda alguna cosa per repassar us compartim un enllaç de la Universitat Politècnica de Catalunya:

https://www.upc.edu/slt/ca/recursos-redaccio/dubtes-frequents

En aquest enllaç hi trobareu un recull de dubtes més freqüents. Evidentment, els d'ortografia serveixen per als textos escrits, però els altres, els de sintaxi i morfologia o lèxic serveixen també per a les intervencions orals formals, a banda que també inclou dubtes de pronúncia per a les intervencions orals.

Us compartim també, el material elaborat per la Secretaria de Política Lingüística per preparar-se l'examen lliure del C2. Cal tenir en compte que el format de la prova no és ben bé el mateix, però els consells sí que són vàlids:

Vols compartir aquesta publicació?