Entrevistem Chen Shufen, presidenta de l’Associació de Cultura Popular Xinesa

L'entrevista

Chen Shufen, presidenta de l'Associació de Cultura Popular Xinesa, ens explica la seva trajectòria personal i associativa

Enguany, la comissió de l'equip tècnic encarregat d'organitzar les celebracions de l'Any Nou Xinès aposta per continuar guarnint els carrers i fer les activitats de forma virtual.

Gener 2021

Nascuda a la ciutat de Wenzhou (província de Zhejiang), Chen Shufen ja fa gairebé 20 anys que va traslladar-se a Santa Coloma amb la seva família per a fer negocis. "Més de la meitat del meu cor és d'aquí", ens explica. Es considera una persona molt curiosa i amb moltes ganes d'aprendre, al principi va treballar en el sector de la restauració i després va continuar en el comerç familiar. L'any 2008, davant la necessitat d'apropar els infants nouvinguts que vivien al Fondo a la cultura catalana va crear, de la mà de moltes altres persones, l'Associació de Cultura Popular Xinesa.

Al principi, les accions dutes a terme eren més aviat lúdic-catalanes: castellers, capgrossos i contes de Nadal per als més petits. Els voluntaris eren cada cop més nombrosos i els anys van anar passant. Els objectius de l'entitat són diferents ara. Les noves generacions han anat a escola catalana, però desconeixen els seus orígens xinesos. "Ens encarreguem d'ensenyar el xinès als fills que han nascut aquí i també difonem la cultura xinesa entre tots els ciutadans".

La Shufen diu: "El més important és donar-se a conèixer i obrir les portes a la gent. Si no et coneixen, no saben qui ets ni què fas. Quan les persones de les diferents cultures ens trobem, ens adonem que som iguals". Quan li preguntem perquè la primera celebració de l'Any Nou Xinès al 2010 no va tenir continuïtat, ens explica que gestionar una associació és difícil i que els va faltar experiència a l'hora d'organitzar les celebracions. Afegeix que ha estat a partir del 2015 que l'Any Nou Xinès s'ha celebrat de forma regular, gràcies al recolzament de la Xarxa de Valors de l'Ajuntament i tota la resta d'institucions i col·laboradors que ho han fet possible.

Vols compartir aquesta publicació?