Entrevistem Anna Calsina, tècnica d’immigració del CIAPE

L'entrevista

- "Crec que és molt important el servei de primera acollida del CIAPE i la informació en matèria d'estrangeria que oferim per donar la benvinguda a la població estrangera, fer-los sentir-se part de la nostra ciutat i transmetre el valor que aporta la diversitat de població que tenim a la ciutat."

Juny 2021

Des de fa mig any que el CIAPE (Centre d'Immigració i Atenció a Persones Estrangeres) compta amb una nova tècnica d'immigració, Anna Calsina, la persona encarregada del col·lectiu de ciutadans d'origen xinès. A banda del servei de primera acollida que els dona, també els assessora en matèria d'estrangeria. Gràcies a poder comptar amb una professional que parla xinès, el CIAPE duu a terme les entrevistes de primera acollida en la llengua de les persones acabades d'arribar i després els fa un seguiment personalitzat.

Et pots presentar breument?

Hola, soc l'Anna i soc una de les tècniques d'immigració del CIAPE. Vaig viure a la Xina durant set anys i ara atenc la població xinesa de Santa Coloma. M'agrada llegir i la fotografia. Aquest mes he llegit el llibre "China Fast Forward" del Sergi Vicente que va ser corresponsal de TV3 a Pequín durant molts anys.

Quant fa que ets al CIAPE i quina és la teva experiència al respecte?

Fa una mica més de sis mesos que soc al CIAPE. Quan vaig estar a la Xina sempre em van acollir molt bé i la gent tenia molta curiositat per apropar-se i establir-hi conversa. Tot i això, per més temps que portés a la Xina i per més que parlés xinès, sempre era molt evident que era de fora i la integració va ser difícil. Per això, crec que és tan important el servei de primera acollida del CIAPE i la informació en matèria d'estrangeria que oferim per donar la benvinguda a la població estrangera, fer-los sentir-se part de la nostra ciutat i transmetre el valor que aporta la diversitat de població que tenim a la ciutat

Quina vinculació té el CIAPE amb el Pla Yingxin (Pla de dinamització lingüística de la població xinesa de Santa Coloma de Gramenet)?

Des del CIAPE sempre encoratgem els nostres usuaris que s'apuntin al servei de primera acollida i assisteixin a cursos de 45 h de català. A més, el nivell d'integració d'una persona estrangera també pot ser molt útil a l'hora de renovar permisos de residència. Per això, tant per no caure en una irregularitat sobrevinguda com de cara a oportunitats laborals i d'integració a la societat d'acollida sempre recomanem fer classes de català.

Quins serveis ofereix el CIAPE per a la població xinesa? I en general?

El CIAPE ofereix el servei de primera acollida i també assessorament en matèria d'estrangeria. En tenir un professional que parla xinès, podem oferir les entrevistes de primera acollida i fer un seguiment en xinès per a persones acabades d'arribar. El CIAPE també té WeChat on donem informació en xinès sobre les eines que la població pot necessitar.

Quins aspectes positius i/o millorables trobes respecte de la feina que fas?

Tenir al dia el permís de residència suposa força ansietat per a molta gent. Poder ajudar en la tramitació i renovació de la documentació i estabilitzar la situació d'una persona és molt important. També moltes vegades ve primer el pare o mare d'una família per establir-se a Santa Coloma i després reagrupen la seva família. Des del CIAPE no tramitem el reagrupament familiar, però assessorem en el tràmit. És un gran privilegi poder ajudar les famílies a tornar a viure juntes.

Quines són les teves aspiracions professionals i/o personals?

Sempre he treballat en ONGs i serveis socials. El CIAPE em permet seguir treballant en una vessant social i apropar-me a la població estrangera, practicar idiomes i seguir aprenent d'ells i amb ells. Sempre m'ha agradat viatjar i apropar-me a d'altres cultures. Ara puc fer-ho des de Santa Coloma mateix amb la diversitat que ens ofereix la ciutat.

Quin missatge li vols enviar a la població d'origen xinès?

Benvinguts a Santa Coloma! Estem encantats de poder-vos ajudar. 欢饮光临!

Vols compartir aquesta publicació?