Tothom sabem?, o tothom sap?

Retalls de llengua

Cada vegada fem servir més el tothom per dir tots i totes, però alerta, perquè funcionen diferent.

Avui parlarem del tothom. Aparentment el tothom no presenta cap dificultat. Si mirem al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, el Diec2, veurem que hi diu:

tothom

pron. [LC] Tota la gent. Tothom ho sap.

Per tant, la pregunta del títol quedaria resolta: el Diec2 ens confirma que tothom, que vol dir tota la gent es combina amb un verb de 3a persona del singular.

Què passa, però? Com és que en parlem?

En parlem perquè arran de l'extensió d'ús de les formes desdoblades quant al gènere, fa que diguem tots i totes. Ja hem tractat aquesta qüestió altres vegades: la necessitat d'incloure o que tothom se senti inclòs en els discursos que produïm fa que proliferin els desdoblaments i, justament, l'ús d'aquests desdoblaments compliquen la construcció dels discursos, atès que les estructures gramaticals esdevenen més pesades, perquè més enllà del tots i totes hi hem de fer concordar els adjectius, etc. Per evitar aquesta complexitat recorrem més que mai a l'ús de tothom.

I és aleshores que fem servir el tothom com si funcionés de la mateixa manera que el tots. Si fem el mateix exercici que hem fet amb el tothom i busquem tots al Diec2, hi trobarem una entrada bastant llarga. En el cas que ens ocupa, ens interessa la segona subaccepció de la 3a accepció (la primera, la segona i la quarta les hem suprimides; les trobareu a l'enllaç d'aquesta entrada).

tot -a   

(...)

3 1 adj. [LC] Uns i altres sense excepció. Ha renyit amb tots els seus amics. La vaig a veure tots els dies de festa. Tots els angles d'aquest triangle són aguts. Tanqueu totes les finestres. Han caigut tots dos. He parlat amb totes tres. Li'n dono dos, però ell els vol tots. Li he deixat tots els que tenia. Venien de tots costats.
3 2 pron. [LC] Totes les persones de què es tracta. Tu li respondràs per totes. Tots hem de morir un dia o altre.
3 3 [LC] tots i cadascun [o tots i cada un] Tots sense excepció. Es va acomiadar de totes i cadascuna de nosaltres.
(...)

En l'exemple de l'entrada podem llegir-hi: Tots hem de morir un dia o altre. Aquí sí, en primera persona del plural.

Conclusió:

Tothom funciona en 3a persona del singular: tothom sap.

Tots, totes: en 1a del plural: tots sabem.

Ah! Per cert! Bona castanyada a tothom!

Vols compartir aquesta publicació?