En els 10 anys de la mort de Joan Solà

Retalls de llengua

Aquesta setmana ha fet 10 anys de la mort de Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 10 de gener de 1940 - Barcelona, 27 d'octubre de 2010), filòleg i lingüista. Formava part de la línia que, iniciada amb Pompeu Fabra, continuava amb Joan Coromines i arribava a Joan Solà.

Fotografia del Museu de la Vida Rural

Com Fabra i Coromines, Solà fa de la llengua el seu objecte d'estudi i el seu objectiu vital. Com Fabra, la seva vocació social i el seu compromís el van portar a escriure un article setmanal durant molts anys, primer al Diari de Barcelona, al setmanari El Món i després al diari Avui. En va escriure més de 1.000!

Des de la seva columna "Parlem-ne" va tocar tots els aspectes de la llengua de manera precisa i divulgativa. Utilitzava un to volgudament planer i des d'aquesta tribuna, tant parlava de qüestions de lèxic, d'interferències, de qüestions controvertides de sintaxi, de sociolingüística.

De Solà, tothom qui el va poder sentir i tothom qui l'ha llegit en destaca la seva honestedat en la recerca científica. Sovint retreia que massa vegades s'amagava rere l'etiqueta de "llengua informal" els fenòmens de la llengua que no s'adequaven a la norma prevista i que resultaven difícils de descriure pels lingüistes. Exigia als estudiosos a no buscar excuses i a continuar investigant.

Autor de moltes publicacions sobre gramàtica i sintaxi catalana, va ser també el director de la Gramàtica del Català Contemporani i director i impulsor de la Gramàtica de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans, tasca que la mort no li va permetre acabar.

Ha estat "personalitat rellevant per la seva significació institucional, política, social, científica o cultural", que ha estat convidada a intervenir al Parlament de Catalunya. L'1 de juliol de 2009 va pronunciar-hi el discurs "La paraula".

Va ser proclamat Doctor Honoris Causa per la Universitat de Lleida i va rebre, entre altres premis, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Si voleu conèixer una mica el tarannà del lingüista podeu mirar l'entrevista que li van fer en motiu del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes al programa "L'Hora del Lector" que en aquell moment emetia tv3 (30 minuts): https://www.youtube.com/watch?v=zB9NY0ncL2o

Si en voleu consultar els articles, l'editorial Empúries acaba de reeditar els reculls Parlem-ne i Plantem cara.

La fotografia de Joan Solà que acompanya aquest text és del Museu de la Vida Rural

Vols compartir aquesta publicació?