Tornen les novetats gramaticals!

Apunts de llengua

Acaba d'aparèixer la Gramàtica essencial de la llengua catalana, de l'Institut d'Estudis Catalans (GEIEC). Es tracta d'una versió reduïda i adaptada per a la consulta en línia de la Gramàtica de la llengua catalana, de l'Institut d'Estudis Catalans (GIEC).

La Gramàtica essencial, GEIEC, ha estat concebuda com una gramàtica en línia, i, per tant, és diferent d'una gramàtica en paper o una gramàtica tradicional tal com les coneixem.

El primer objectiu de la GEIEC és fer accessible la consulta de la normativa gramatical. S'ha revisat el text de la Gramàtica de la llengua catalana, GIEC, per aconseguir una exposició més simplificada sense perdre, però, l'adequació descriptiva. Se n'ha reduït la terminologia gramatical per tal de facilitar la comprensió del text.

La principal aportació de la GEIEC és la incorporació al text d'elements de suport diversos que en faciliten la consulta: els quadres resums, que permeten anar al contingut concret que se cerca d'una manera ràpida. També s'ha creat un glossari terminològic, que permet resoldre dubtes metalingüístics durant la consulta. A més, es fan remissions internes a altres apartats de la GEIEC, a apartats de la GIEC o de l'Ortografia catalana (OIEC). Es preveu que pròximament inclogui fitxers de so que il·lustrin els fenòmens fonètics descrits.

Les vies d'accés a  una mateixa informació són múltiples. S'hi pot accedir a partir del sumari, dels quadres resum i del glossari.

En definitiva es tracta d'una gramàtica concebuda per a ser consultada en línia i especialment pensada per a les persones que no aniran a cercar la informació en una gramàtica en paper, atès que és una tasca complexa.

Els qui heu anat seguint la publicació d'aquests "Apunts de llengua" sabeu que al llarg dels dos darrers cursos hem estat parlant repetidament de les novetats que, en forma de publicacions, ens han acaparat l'interès:

Al setembre de 2016 publicàvem S'albiren canvis. S'acosta la Gramàtica de la llengua catalana, de l'Institut d'Estudis Catalans, en què avançàvem els retocs que la publicació de la Gramàtica obligava a fer a l'ortografia. Al novembre teníem el gran moment històric de l'aparició de la Gramàtica, i els Apunts d'aquell mes, evidentment, ho van reflectir. Neus Nogué va venir al CNL L'Heura a fer una conferència sobre les principals novetats de la Gramàtica i així ho vam recollir en Sobre la conferència de Neus Nogué al CNL L'Heura sobre la Gramàtica de la llengua catalana, de l'IEC. Arribats a final de curs, vam fer un resum de tantes novetats en els Apunts de juliol: Finalment, gramàtica, ortografia i diccionari a la lleixa."

Ja veieu, doncs, que estem d'enhorabona. Us convidem a entrar a la GEIEC, està a la vostra disposició.

Bona consulta!

Vols compartir aquesta publicació?