Les lletres catalanes que nien a twitter

Apunts de llengua

Avui parlarem de twitter, sí, twitter, la xarxa social. El twitter s'ha convertit en el nou mitjà de comunicació immediat, ràpid i veraç, diuen; també diuen que no cal intermediaris per propagar segons quines informacions.

Sovint, les persones que són just allà on passen els fets, ofereixen ràpidament la informació. D'això tots en tenim experiència, en malaurats atemptats, desgràcies i catàstrofes, però també en esdeveniments esportius i festius. Ara no entrarem a valorar, entre d'altres coses perquè no és l'espai ni ens pertoca, el fet que també s'hi publiquin notícies inventades o volgudament tendencioses, allò que s'ha popularitzat en anglès com a fake news, notícies falses. Un altre ús de twitter és quan, per exemple, seguim un programa a la televisió, tant informatiu, com d'humor, sèries... i mitjançant el coixinet, #, que ja sempre trobem sobreimprès a la pantalla, podem seguir tota la corrua de piulades que van comentant el que s'esdevé al programa. Molts cops, acaba resultant més interessant el debat paral·lel que es construeix que no pas el programa mateix.

Però ara esteu llegint els Apunts de llengua del CNL L'Heura, i què fem parlant de twitter?

Doncs, parlem de twitter, perquè entre els usuaris d'aquesta xarxa social n'hi trobem de relacionats amb la llengua i la literatura. En elsApunts de setembre de 2017, ja vam parlar de recursos lingüístics que ens oferia la xarxa i d'usuaris de twitter que piulaven sobre llengua.

Aquesta vegada us volem parlar d'usuaris de twitter, que sota noms de grans escriptors i escriptores, piulen talment com si ho fessin ells mateixos:

Caterina Albert: @Caterina_Albert

Mercè Rodoreda: @RodoredaMerce

Maria Àngels Anglada: @MAngelsAnglada

Maria Mercè Marçal: @MaMMarcal

Joan Salvat Papasseit: @aniremperlariba

Manuel de Pedrolo: @mdepedrolo

Josep Pla: @NotesVistes

Joan Sales: @Joan_Sales

Aquest recull, que no és exhaustiu, és d'autors que tenen un usuari actualment actiu. És una altra manera de fer presents aquestes persones, tan importants per a les nostres lletres, en un altre entorn i registre. Sovint sorprèn l'actualitat rabiosa que es desprèn de frases que foren escrites fa un munt d'anys.

No volem deixar d'incloure en aquesta petita llista un parell d'escriptors més, encara que no de literatura, però sí sobre llengua. Els tractem també d'escriptors perquè van escriure de manera continuada a la premsa, on article rere article van anar deixant reflectit el seu pensament:

Joan Solà: @JoanSola_UB

Pompeu Fabra: @Pompeu_Fabra

Ja veieu, doncs, que entre debat i debat; notícia i notícia, certa o falsa; tertúlies paral·leles, xafarderies i ximpleries, Rodoreda, Pla o Caterina Albert (Víctor Català) us poden aportar amb la seva clarividència un moment de llum o una rialleta per sota el nas.

Vols compartir aquesta publicació?