Comencem el curs ben connectats!

Retalls de llengua

El 2017 tenim recursos electrònics a la xarxa que ens són ben pràctics i útils per aprendre català

Aquests dies comencen els cursos de català del CNL L'Heura. A tothom, quan pensa en l'inici de curs, li venen el cap els records de quan era infant i havia de començar l'escola: els llapis i bolis nous, les llibretes i les carpetes, els llibres per folrar...

El 2017, però, a banda dels llibres i el material de papereria, tenim d'altres recursos que ens són ben pràctics i útils. Ens referim als recursos que ens proporciona la xarxa.

Els primers en què pensem són els diccionaris en línia:

El Diccionari de la llengua catalana, de l'IEC: diec2. El diec2 té l'avantatge que des de l'entrada de la paraula tenim accés alDiccionari de sinònims, d'Albert Jané i al Diccionari català-valencià-baleardcvb, l'Alcover-Moll.

El gran recurs per excel·lència és el cercador lingüísticOptimot. De l'Optimot en destacarem les principals eines que n'utilitzen els usuaris: la cerca bàsica (diec2); traducció castellà-català i viceversa (diccionari bilingüe d'Enciclopèdia Catalana); els verbs conjugats i les fitxes de l'Optimot (recull amplíssim de fitxes elaborades arran dels dubtes dels usuaris), de gran utilitat.

També disposem del blog de l'Optimot, que tracta qüestions d'actualitat relacionades amb la llengua i que està concebut com a canal de comunicació amb els usuaris, els quals hi poden enviar comentaris.

Més enllà d'aquests recursos que trobem a Internet, a les xarxes socials també n'hi podem trobar. A continuació us detallarem alguns d'aquests usuaris de Twitter que us ajudaran de manera continuada a estar connectats a la llengua catalana.

Usuaris que piulen sobre llengua des de diferents perspectives:

@llenguacatalana: de la Direcció General de Política Lingüística. Piulades i repiulades sobre llengua, informació de cursos, campanyes, cinema en català, etc.

@optimot: piulades sobre llengua, sovint relacionades amb l'actualitat més immediata i respostes a preguntes d'altres usuaris. Molt àgil!

@esAdir: piulades del portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Repiula informacions sobre llengua i piulades sobre qüestions de llengua relacionades amb l'actualitat.

@flaixllengua: portal lingüístic del grup Flaix. Piulades i repiulades sobre llengua diàriament.

Els tres últims usuaris dels quals us fem cinc cèntims a continuació piulen sobre lèxic:

@termcat: piulades i repiulades sobre llengua a partir de l'activitat ordinària del Centre de Terminologia de Catalunya o arran de l'actualitat més immediata.

@paraulesenxarxa: piulades per difondre paraules i frases fetes del català.

@rodamots: piulada diària sobre mots o expressions des de 1999.

Ja veieu, doncs, que no tenim excusa per no estar al dia, sense ni tan sols buscar-ne, podem tenir un munt d'informació lingüística a l'abast que ens ajuda a estar sempre connectats. Els que esteu inscrits en un curs del CNL L'Heura sabeu que l'estudi de la llengua és una feina de formigueta, de constància i sobretot d'impregnar-se tant de llengua com es pugui.

Bona feina i bon curs a tothom!

Vols compartir aquesta publicació?