Oficina de Català de Palafrugell

El Servei va néixer per atendre les necessitats en matèria de normalització lingüística de Palafrugell. La seva activitat s’orienta tant a l’Ajuntament com a les empreses, les entitats i els particulars del territori.

Dades estadístiques

  Població* % immigració* Cursos 2023 Voluntariat per la llengua 2023  
Palafrugell 23.864 23,72 20 cursos
408 inscrits
18 parelles lingüístiques
22 participants
 

*Font: Idescat 2023


Eixos de treball


Activitats destacades

 • Parlem en català amb tothom

  El català és llengua habitual a Palafrugell, de sempre. Però encara no ho és de forma natural en la relació amb els nouvinguts, als quals molts ciutadans s’acosten en llengua castellana. La motivació per parlar en català dels alumnes dels cursos durant 30 anys a les aules de Palafrugell ha impulsat iniciatives per demanar poder parlar en català per aprendre’l millor, perquè l’aprenen per poder-lo fer servir. 

 • Coneixement de l'entorn

  Conèixer l’entorn és un dels pilars fonamentals per a l’arrelament dels alumnes de català, més enllà de conèixer la llengua. De manera que es programen excursions per la rodalia (Ermedàs, Tamariu, Fitor…), visites als museus locals i comarcals (del Suro a Palafrugell, de la Terracotta a la Bisbal, Dalí a Figueres, del Peix a Palamós), visites a exposicions (Museu Vila-Casas, Teatre Municipal) i rutes guiades amb la Fundació Pla i el Museu del Suro. 

 • Clubs de lectura

  La lectura compartida i comentada és un punt de trobada excel·lent per aprofundir en els textos i per descobrir la mirada dels altres. Llegir per aprendre, per estar informats, per gaudir, per conèixer nous mons, noves persones. La lectura és una eina bàsica d'aprenentatge d'una llengua. Clubs de lectura i bloc de Lectures compartides. Alguns clubs han rebut la visita de Jaume Cabré, Ramon Solsona, Maria Barbal, Jordi Coca o Núria Martí, entre altres.  

 • Lectura de poemes d'arreu del món

  La Lectura de poemes d’arreu del món és un clàssic de Palafrugell des de l’any 2003. Aquí es va iniciar i des d’aquí es va estendre. És un acte públic, i molt valorat per la ciutadania, on alumnes de diferents llengües maternes llegeixen en L1 un poema de la seva terra, acompanyat de música i una imatge que han triat per a l’acte. Al Teatre Municipal s’han sentit llengües com l’ucraïnès, el quítxua, l’irlandès, el diola o l’arameu. La breu introducció en català que fa cada participant del seu poema emmarca la lectura. 

 • Repte "21 dies. D'entrada en català"

  El repte "21 dies. D'entrada en català" es porta a Palafrugell entre el 13 de novembre i el 3 de desembre de 2023 després d'haver corregut per altres poblacions gironines. Parteix de la preocupació pel retrocés en l'ús de la llengua en diversos àmbits i proposa als catalanoparlants d'intentar mantenir-se parlant en català en qualsevol circumstància de la vida quotidiana si l'interlocutor els entén. La idea és que si s'aconsegueix mantenir aquesta actitud durant 21 dies, s'acaba convertint en un hàbit. 

   

 • Activitats de foment de l'ús del català

  Al llarg dels anys s’ha fomentat l’ús del català des de molts fronts i amb activitats molt diverses, com ara, gimcanes lingüístiques amb la participació d’alumnes, comerços i entitats; promoció de les joguines en català, de la mà dels establiments adherits; coneixement dels jocs del país, durant els dies internacionals i amb una setmana dedicada a conèixer-los i fer-los servir; col·laboració en les viquimaratons que fomenta l’Arxiu Municipal; i, és clar, participació en els actes de Sant Jordi.   

Al llarg dels anys s'ha fomentat l'ús del català des de molts fronts i amb activitats molt diverses, com ara, gimcanes lingüístiques amb la participació d'alumnes, comerços i entitats; promoció de les joguines en català, de la mà dels establiments adherits; coneixement dels jocs del país, durant els dies internacionals i amb una setmana dedicada a conèixer-los i fer-los servir; col·laboració en les viquimaratons que fomenta l'Arxiu Municipal; i, és clar, participació en els actes de Sant Jordi.


Galeria

Galeria d'imatges (fotos o cartells)


On som

OC de Palafrugell

C/Bruguerol (Centre Municipal d'Educació), 12
17200 Palafrugell
Tel. 972011647
palafrugell@cpnl.cat
Com arribar-hi

HORARIS

Dilluns i dimecres de 12 a 14 h, dimarts de 9 a 13.30 h, dijous de 10 a 13 h i de 17 a 18.30 h, i divendres d’11 a 14 h

Mapa CNL de Girona
Última actualització: 10/04/24