Oficina de Català de Palafrugell

El Servei va néixer per atendre les necessitats en matèria de normalització lingüística de Palafrugell. La seva activitat s’orienta tant a l’Ajuntament com a les empreses, les entitats i els particulars del territori.

Dades estadístiques

  Població* % immigració* Cursos 2022 Voluntariat per la llengua 2022  
Palafrugell 23.046 22,48 23 cursos
441 inscrits
25 parelles lingüístiques
59 participants
 

*Font: Idescat


Eixos de treball


Activitats destacades

 • Parlem en català amb tothom

  El català és llengua habitual a Palafrugell, de sempre. Però encara no ho és de forma natural en la relació amb els nouvinguts, als quals molts ciutadans s’acosten en llengua castellana. La motivació per parlar en català dels alumnes dels cursos durant 30 anys a les aules de Palafrugell ha impulsat iniciatives per demanar poder parlar en català per aprendre’l millor, perquè l’aprennen per poder-lo fer servir. 

 • Coneixement de l'entorn

  Conèixer l’entorn és un dels pilars fonamentals per a l’arrelament dels alumnes de català, més enllà de conèixer la llengua. De manera que es programen excursions per la rodalia (Ermedàs, Tamariu, Fitor...), visites als museus locals i comarcals (del Suro a Palafrugell, de la Terracotta a la Bisbal, Dalí a Figueres, del Peix a Palamós), visites a exposicions (Museu Vila-Casas, Teatre Municipal) i rutes guiades amb la Fundació Pla i el Museu del Suro. 

 • Clubs de lectura

  La lectura compartida i comentada és un punt de trobada excel·lent per aprofundir en els textos i per descobrir la mirada dels altres. Llegir per aprendre, per estar informats, per gaudir, per conèixer nous mons, noves persones. La lectura és una eina bàsica d'aprenentatge d'una llengua. Clubs de lectura i bloc de Lectures compartides. Alguns clubs han rebut la visita de Jaume Cabré, Ramon Solsona, Maria Barbal, Jordi Coca o Núria Martí, entre altres.  

 • Lectura de poemes d'arreu del món

  La Lectura de poemes d’arreu del món és un clàssic de Palafrugell des de l’any 2003. Aquí es va iniciar i des d’aquí es va estendre. És un acte públic, i molt valorat per la ciutadania, on alumnes de diferents llengües maternes llegeixen en L1 un poema de la seva terra, acompanyat de música i una imatge que han triat per a l’acte. Al Teatre Municipal s’han sentit llengües com l’ucraïnès, el quítxua, l’irlandès, el diola o l’arameu. La breu introducció en català que fa cada participant del seu poema emmarca la lectura. 

 • Anys literaris

  La celebració dels anys literaris ha dut a Palafrugell un munt de conferències, exposicions i activitats diverses. Entre les quals, l’any Pompeu Fabra, Joan Brossa, Espriu, Montserrat Abelló i Bertrana (Prudenci i Aurora). Acostar la literatura catalana al gran públic és un pas més en el coneixement de la cultura catalana. També s’han promogut efemèrides com la publicació del Diccionari català-valencià-balear o de l’ortografia de Fabra amb píndoles a Ràdio Palafrugell. Algunes  actuacions s’han programat amb la col·laboració de la Biblioteca Municipal. 

 • Activitats de foment de l'ús del català

  Al llarg dels anys s’ha fomentat l’ús del català des de molts fronts i amb activitats molt diverses, com ara, gimcanes lingüístiques amb la participació d’alumnes, comerços i entitats; promoció de les joguines en català, de la mà dels establiments adherits; coneixement dels jocs del país, durant els dies internacionals i amb una setmana dedicada a conèixer-los i fer-los servir; col·laboració en les viquimaratons que fomenta l’Arxiu Municipal; i, és clar, participació en els actes de Sant Jordi.   


Galeria

Galeria d'imatges (fotos o cartells)


On som

OC de Palafrugell

C/Bruguerol (Centre Municipal d'Educació), 12
17200 Palafrugell
Tel. 972011647
palafrugell@cpnl.cat
Com arribar-hi

HORARIS

Dilluns de 9 a 14 h, dimarts de 9 a 13.30 h, dijous d'11.15 a 13 h i de 17 a 18.30 h, i divendres de 9 a 14 h

Mapa CNL de Girona