Acaben les sessions de sensibilització lingüística a l'Ajuntament de Tarragona

Ús professional

Entre gener i juny s’han fet un total de 12 sessions i hi han assistit 147 treballadors i treballadores de diversos departaments

Sessió sensibilització a l'IMET

El Servei Local de Tarragona del CNLT ha impartit 12 sessions de sensibilització per a treballadors de diferents departaments de l'Ajuntament de Tarragona que fan atenció al públic. Les sessions s'han fet entre gener i juny al personal dels centres cívics, de la Guàrdia Urbana, de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSST) i de l'Institut Municipal d'Educació (IMET). Aquestes sessions són la continuació d'una primera tanda que es va fer el 2021, en aquell moment adreçada conserges de centres escolars i de centres cívics, personal de museus, personal de l'OMAC, ordenances i subalterns, etc. En total hi han participat 147 persones.

La sessió «La comunicació amb els ciutadans», de 90 minuts, té com a objectiu incrementar les habilitats comunicatives del personal en l'atenció al ciutadà i difondre criteris d'atenció oral en català i els beneficis que això aporta. La particularitat d'aquestes sessions és que es demanava als assistents que iniciessin un pla de 21 dies per aplicar els criteris d'atenció oral en català a la seva feina. Passat aquest termini, per mitjà d'una enquesta, hem constatat que comunicar-se amb el ciutadà en català per defecte i mantenir-s'hi quasi mai genera problemes de comunicació. 

De les respostes de l'enquesta també es desprèn que una part dels ciutadans i visitants convergeixen al català davant de l'administració que s'hi expressa: l'actitud lingüística del personal d'atenció al ciutadà és exemplificadora i facilitadora perquè el ciutadà s'expressi en català. En aquest sentit, els espais de l'Ajuntament es consoliden en espais segurs d'ús del català, com ho són els establiments col·laboradors del Voluntariat per la Llengua.

Aquestes sessions són serveis del CPNL que es poden estendre fora de l'àmbit de l'administració local. Al CNL de Tarragona ja hi ha experiències de sessions a monitors de menjador, monitors de lleure infantil i personal sanitari.

Vols compartir aquesta notícia?