Els SLC de Tarragona i del Vendrell ensenyen català als botiguers

Ús professional

Aquesta formació és el nucli del programa pilot «Comerços aprenents»: fer classes breus i exprés als establiments comercials

Després de l'aturada forçosa per la pandèmia, els serveis de català de Tarragona i del Vendrell del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona ja han completat el procés d'ensenyar català a una botiga regentada per persones amb molt poca o nul·la competència en aquesta llengua de cadascuna de les poblacions. Aquest mes de maig comença un nou establiment de Tarragona, dins del programa «Comerços Aprenents».

Es tracta del programa pilot del Consorci per a la Normalització Lingüística per facilitar que els dependents i cambrers d'establiments comercials puguin tenir unes nocions bàsiques de català que els permetin entendre i atendre els clients catalanoparlants. El CNL de Tarragona és un dels quatre CNL que han pres part del pilotatge des del primer moment.

Els establiments on s'ha fet el pilotatge dels «Comerços Aprenents» han estat botigues de queviures -com les que s'han treballat a Tarragona i al Vendrell-, bars i cafeteries, i botigues de fruites i verdures. Les característiques comunes per a la tria dels comerços són estar ubicats en zones amb un percentatge elevat de residents catalanoparlants i que els seus horaris comercials els impedeixin assistir als cursos regulars del CNL corresponent.

Els tècnics del Consorci imparteixen deu sessions d'uns 15 minuts presencialment al local comercial per als dependents o cambrers, al ritme d'un o dos cops per setmana. Els continguts d'aquestes sessions estan preparats per donar-los les nocions bàsiques de conversa comercial amb els possibles clients i el vocabulari de productes i serveis propi i específic del seu establiment.

El programa pilot ja s'ha aplicat a la majoria dels vint-i-dos centres de normalització lingüística que cobreixen tot Catalunya i s'estan preparant materials lèxics per ampliar-lo a locutoris, ferreteries i perruqueries. També, en aquesta fase de proves, s'està aplicant a prop d'una seixantena d'establiments de la cadena Condis, la qual ha signat un conveni amb el Consorci.

Vols compartir aquesta notícia?