S’inicia el projecte “Comerços aprenents” a Vilanova i la Geltrú

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Ús professional

Biopompas Vilanova i Bethy retocs de roba i modista són els dos primers petits comerços que han iniciat l'experiència a la capital del Garraf

"Comerços aprenents" és una proposta del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) per facilitar que les persones que treballen de cara al públic en petits comerços puguin fer una atenció bàsica en català a la clientela.

Dins l'horari comercial

Les sessions s'adrecen a comerciants que, a causa del seu horari laboral, no tenen temps per poder seguir cursos de català. Per això la formació es fa dins l'horari comercial i en el mateix establiment on treballen. El projecte s'organitza en 10 sessions, d'uns 15 minuts de durada, en què una tècnica de normalització lingüística del CPNL es desplaça fins a l'establiment per ensenyar al botiguer o botiguers el lèxic propi de cada comerç i les estructures lingüístiques bàsiques en català (salutacions, comiats, numerals per indicar els preus, els dies de la setmana, etc.). Les sessions també inclouen aspectes de sensibilització lingüística, perquè el comerciant conegui quins avantatges comporta atendre la clientela en català.

Bona experiència

A Vilanova, l'establiment de productes ecològics Biopompas i la botiga de retocs de roba Bethy, situats a la rambla Josep Tomàs Ventosa, han sigut els primers comerços de la població que han participat en aquest projecte durant el primer trimestre del 2023.

Cada setmana, des de la primera sessió fins a l'última, les propietàries han seguit amb molt d'interès els continguts que han après: el vocabulari bàsic dels productes que ofereixen i les expressions més bàsiques per atendre el públic en català, que en força ocasions han pogut practicar directament amb els clients que han atès mentre es feia la sessió.

Segons els resultats dels qüestionaris de valoració que han emplenat les participants, l'experiència ha estat molt positiva perquè els ha permès guanyar confiança a l'hora d'expressar-se mínimament en català.

Comerços aprenents

"Comerços aprenents" es va crear el 2019 en el marc dels diferents programes que desenvolupen el CPNL i la Secretaria de Política Lingüística (SPL) per fomentar l'ús de la llengua catalana en l'àmbit socioeconòmic.

El projecte forma part de les actuacions del pla Ofercat, que es va presentar a Vilanova el gener de 2020. La previsió del Servei de Català del Garraf i de Vilanova i la Geltrú és continuar desplegant el projecte per augmentar la xarxa de "Comerços aprenents" a la població.

  

Vols compartir aquesta notícia?