Preguntes més freqüents - Moodle

Inici de les preguntes més freqüents
[Español]
Moodle

1. Allau de correus electrònics a la meva adreça electrònica. Què faig?

Si no voleu rebre correus massius a la vostra adreça electrònica, heu de desactivar la subscripció als fòrums a través de dues vies:

1. Des de la pàgina del fòrum en qüestió, fent clic a Cancel·la la meva subscripció a aquest fòrum que trobareu al menú desplegable d'opcions que apareix a la part superior dreta del fòrum.

2. En general, des de les Preferències del Perfil de l'usuari,

2. Com puc permetre finestres emergents?

Pot ser que no pugueu accedir a determinades prestacions perquè tingueu bloquejades les finestres emergents (pop-ups). Per activar-les per defecte heu de seguir diferents vies segons el navegador que tingueu.

 1. Firefox (recomanat). Paràmetres ' Contingut. Heu de desmarcar la casella on diu Bloca les finestres emergents (aquesta acció afectarà tots els pop-ups de totes les webs que visiteu) o bé fer clic a Excepcions i afegir l'adreça de l'Aula Virtual (https://aulavirtual.cpnl.cat/).

 2. Google Chrome. Configuració ' Mostra la configuració avançada ' Privadesa ' Configuració del contingut ' Finestres emergents. Escolliu Permet que tots els llocs mostrin finestres emergents (aquesta acció afectarà tots els pop-ups de totes les webs que visiteu) o bé fer clic a Administra excepcions i afegir l'adreça de l'Aula Virtual (https://aulavirtual.cpnl.cat/).

 3. Internet Explorer. Eines ' Opcions d'Internet ' Privadesa. Heu de desmarcar la casella on diu Activa el bloquejador de finestres emergents (aquesta acció afectarà tots els pop-ups de totes les webs que visiteu) o bé fer clic a Configuració i afegir l'adreça de l'Aula Virtual (https://aulavirtual.cpnl.cat/).

3. Com puc comprovar que una activitat s’ha lliurat correctament?

El següent procediment us permetrà verificar que una tasca ha estat lliurada o annexada correctament:

 1. Accediu a la tasca de la qual vulgueu verificar si s'ha lliurat correctament.

 2. Verifiqueu que a l'apartat Estat de la tramesa apareix S'ha tramès per qualificar (el text ha de tenir un fons de color verd). Observeu també la data de la Darrera modificació: aquesta data certifica el dia i l'hora del lliurament de l'activitat a l'Aula Virtual. Recordeu que mentre la tasca estigui oberta podreu modificar-la o substituir el fitxer lliurat. Si no hi apareix cap data, vol dir que l'activitat no està lliurada.

Estat de la tramesa

4. Com puc enllaçar una part del text a una pàgina web?

D'això se'n diu introduir un hipervincle.

 1. Obriu en una pestanya l'adreça web que vulgueu referenciar, p.ex. www.cpnl.cat (És important que treballeu així, perquè tindreu constància que la pàgina a què voleu remetre funciona de debò).

 2. Copieu (Crtl+C) l'adreça de la barra del navegador (Firefox, Explorer o el que utilitzeu).

 3. Torneu a la pestanya on teniu obert el quadre d'edició del curs.

 4. Seleccioneu la paraula o seqüència de paraules que vulgueu enllaçar.

 5. Amb la selecció activada (seqüència en taronja), feu clic a la icona Enllaç Insereix enllaç.

 6. S'obre una finestreta emergent on haureu d'enganxar a l'apartat URL de l'enllaç (Ctrl+V) l'adreça que heu copiat prèviament.

 7. Opcionalment, podeu triar Obre en una finestra nova -recomanable per evitar responsabilitats legals per enllaços a tercers i per no perdre la referència de la pàgina de l'Aula Virtual-.

 8. Feu clic a la pastilla Crea enllaç.

 9. Si tot ha anat bé, l'enllaç s'ha fet i ha ha canviat de color.

5. Com puc penjar un fitxer en una tasca?

Per fer una tasca tipus tramesa d'arxiu és preferible que utilitzeu el navegador Firefox o bé Google Chrome, perquè de vegades l'Internet Explorer no ho permet segons la versió que tingueu.

 1. Dins de la tasca, feu clic al botó Afegeix la tramesa i s'obrirà la pantalla Fitxers de la tramesa.

 2. Cliqueu a la icona de l'esquerra Afegeix.

 3. Quan s'obre la finestra Selector de fitxers cliqueu el botó Tria un fitxer i seleccioneu del vostre ordinador l'arxiu que vulgueu annexar.

 4. Doneu-li un nom, cliqueu el botó Penja aquest fitxer i ja l'haureu pujat a Fitxers de la tramesa.

 5. Per annexar-lo a la tasca cliqueu el botó Desa els canvis i veureu que el fitxer us apareix com a tasca lliurada.

Penjar fitxers en tasques

Si dins del termini de lliurament de la tasca voleu substituir el fitxer:

 1. Cliqueu el botó Edita la tramesa i s'obrirà la pantalla Fitxers de la tramesa.

 2. Cliqueu damunt del fitxer i a continuació el botó Suprimeix.

 3. El fitxer s'haurà eliminat i ja podreu tornar a fer els passos anteriors per pujar el nou fitxer.

Quan la versió del fitxer sigui la definitiva, cliqueu el botó Trametre la tasca i l'enviament serà definitiu (ja no hi podreu fer més canvis).

6. Copio el text al quadre d'edició i apareix desconfigurat. Què faig?

Els problemes amb què us trobeu venen del procediment que seguiu. Tots els recursos per escriure en línia estan pensats per a això: per escriure en línia. Si feu copia i enganxa des d'un processador de textos, especialment si és des del Word, arrossegueu la codificació que hi ha al darrere del format (no la veieu però hi és) i el quadre d'edició de l'Aula Virtual no la llegeix.

Què podeu fer, doncs?

 • Opció a (la millor): Escriviu directament a l'editor en línia, utilitzant les icones corresponents per donar el format que vulgueu.

Acostumeu-vos a escriure en línia.

 • Opció b (no tan bona): Escriviu al vostre processador de textos, però sense introduir-hi elements de format (vinyetes, negreta, cursiva, hipervincles...). Copieu i enganxeu i doneu format amb les icones del quadre d'edició, que trobareu a l'editor. Si feu clic a la icona Més opcions, apareixeran més opcions.

7. El vídeo s'encalla. Com ho puc arreglar?

No és cap problema del vídeo, sinó de la velocitat de la connexió que esteu utilitzant.

Proveu-ho en un altre moment o des d'una altra connexió amb més velocitat!

8. Em surten caràcters estranys. Què faig?

 • Per al navegador Firefox, heu de seguir la via Visualitza ' Codificació de caràcters ' Unicode (UTF-8) → aquesta és l'opció que heu de tenir marcada.

 • Per a l'Internet Explorer, Visualització ' Codificació ' Unicode (UTF-8) → aquesta és l'opció que heu de tenir marcada.

 • Per al Google Chrome, feu clic a la icona de configuració que trobareu a l'angle superior dret de la interfície del navegador. Seguiu la ruta Preferències ' Avançat ' Contingut web/Personalitza els tipus de lletra ' Codificació ' Unicode (UTF-8).

9. No puc entrar la meva imatge al perfil. Què faig?

Fixeu-vos que la vostra imatge no tingui un pes molt elevat. La mida recomanada i suficient es 20kB aproximadament.

Si canvieu una imatge per una altra i tot i que deseu els canvis comproveu que encara us apareix l'anterior, forceu l'actualització de la pàgina (F5).

10. No puc veure el vídeo. Què faig?

Segurament us heu d'instal·lar algun connector (plugin). El més habitual per visualitzar vídeos, animacions i jocs en els navegadors és el connector de Flash. Aquí trobareu les indicacions per instal·lar-vos-el en Firefox.

Us recomanem que feu servir el navegador de programari lliure Firefox. Aquí trobareu les seves característiques principals i us el podreu descarregar sense problemes de llicències i amb absoluta compatibilitat amb els diferents sistemes operatius: Linux, Mac o Windows. I des de Softcatalà us podeu descarregar aquest navegador i altres en català.

Sovint tindreu el connector necessari instal·lat i només serà qüestió d'actualitzar (F5 del teclat) la pàgina web o de confirmar, en el missatge emergent del navegador, que el voleu utilitzar. Sabreu que no el teniu instal·lat quan no pugueu veure el vídeo i us apareixeran (en un missatge emergent del vostre navegador o en l'espai on s'hauria de visualitzar el vídeo) indicacions sobre quin connector necessiteu i confirmació d'instal·lació. Una altra opció és descarregar-vos un complement de Firefox a Add-ons for Firefox.

11. M'ha desaparegut el bloc lateral de l'esquerra, què faig?

Cliqueu la icona de les tres ratlles que apareix a la part superior esquerra de la pantalla i tornareu a veure el bloc de navegació.

12. Se m'ha duplicat una intervenció al fòrum. Per què?

En moments en què el sistema va una mica lent, pot passar que envieu un missatge al fòrum (clicant el botó corresponent) però la pantalla no canviï. Llavors com que dubteu si heu tramès el missatge resulta que torneu a clicar el botó "Envia al fòrum". El resultat és que publiqueu la mateixa intervenció dues vegades.

Per evitar confusions, és millor que n'elimineu una: teniu 30 minuts per tornar a editar una de les intervencions i esborrar-la.

13. Com puc gravar-me per fer un exercici d'expressió oral?

Un cop dins l'activitat, per enregistrar-te fes clic a la icona micròfon que trobaràs a la barra d'eines de l'editor, fes clic a inicia l'enregistrament i parla. Quan hi tornis a clicar, s'aturarà la gravació i es crearà un fitxer de veu. Pot ser que s'obri un avís per permetre l'ús del micròfon. L'has d'acceptar per fer l'activitat.

14. Què puc fer si no apareix la icona micròfon per gravar les activitats d'expressió oral?

Assegura't que tens l'editor per defecte seleccionat. Entra al curs, ves a Preferències, que trobaràs a la cantonada superior dreta un cop hagis desplegat el menú del costat del teu nom. Ves a la columna Compte d'usuari i selecciona Preferències de l'editor. Obre el menú desplegable i selecciona Editor per defecte. No t'oblidis de desar els canvis.

15. Treballo amb un dispositiu mòbil des de l'app de Moodle i no apareix la icona micròfon per fer les activitats d'expressió oral. Què faig?

Des de l'app de Moodle aquesta funció no està activa. Entra a l'entorn virtual des d'un navegador (preferiblement Mozzila Firefox o Chrome). També pots optar per enregistrar-te i adjuntar l'arxiu a l'activitat, o bé gravar-te des de http://www.vocaroo.com i enganxar l'enllaç a l'editor de l'activitat.

16. Com puc consultar el meu correu electrònic del CPNL?

Un cop dins del teu curs de Moodle, pots consultar la teva bústia del correu CPNL prement la icona del sobre que trobaràs a la columna lateral dreta. Si treballes amb dispositius mòbils o la resolució de pantalla és baixa, veuràs la informació de la columna lateral dreta a sota de tot del curs. També hi pots accedir des de l'Espai alumnes de la web del CPNL.

17. Com puc contactar amb el meu tutor?

A la pestanya General del curs trobaràs el fòrum Tauler de tutoria, des d'on el tutor anirà informant de tot allò necessari per al seguiment del curs. També trobaràs el fòrum Tinc un dubte, on podràs plantejar totes aquelles qüestions que no tinguis clares i que el tutor o la resta de companys t'ajudaran a resoldre.

A més, des del menú de la cantonada superior esquerra (dibuix de tres ratlletes horitzontals) pots accedir a Participants, buscar el teu tutor, prémer damunt del seu nom i veure la seva adreça electrònica o escriure-li un Missatge pel xat de l'aula (des del costat del seu nom). Per consultar després aquest xat, prem la icona d'una bafarada que hi ha al costat del teu perfil, a la cantonada superior dreta.

18. Com puc descarregar la gramàtica del curs?

Si fas el nivell bàsic o elemental, trobaràs els continguts gramaticals del curs en pdf a la pestanya Gramàtica. Si fas el nivell intermedi o suficiència, els trobaràs a la pestanya Material del curs. Prement sobre aquests documents els podràs desar al teu ordinador.

A més, en el cas dels nivells Bàsic i Elemental també veuràs un llibre de gramàtica. Si el vols descarregar, un cop dins, prem la rodeta dentada que trobaràs a la dreta del títol del llibre Gramàtica i es desplegarà un menú on trobaràs les opcions Imprimeix el llibre sencer i Imprimeix per capítols. Escull l'opció que vulguis i prem-la, veuràs que pots desar el document com a pdf.

19. Com puc consultar les qualificacions?

Desplega el menú de la cantonada superior esquerra (dibuix de tres ratlletes horitzontals) i obre les Qualificacions. Assegura't que ets a la pestanya Informe d'usuari, des d'on podràs veure les notes de les activitats i els comentaris que faci el tutor.

20. Tinc problemes de programari que no sé resoldre. Com puc consultar el servei TIC?

Si tens dubtes tècnics, pots utilitzar el formulari que hi ha a l’Espai alumne.

21. Com es fa per introduir emoticones?

Podeu fer algunes emoticones combinant caràcters del teclat: