Preguntes més freqüents - Moodle

Inici de les preguntes més freqüents
[Español]
Moodle

1. Entro al curs però no trobo els continguts del curs. Què faig?

Els continguts del curs estan amagats i es desbloquegen a mesura que s'avança. Quan entris per primer cop a l'Aula Virtual veuràs la secció Tutorial i El meu curs o General, depenent del nivell que facis. Després de consultar aquest contingut veuràs el Taller, que t'ajudarà a entendre el funcionament de l'aula. Un cop hagis fet el Taller, veuràs la resta de contingut del curs.

2. Treballo amb dispositius mòbils i no veig bé el contingut. Què faig?

El curs es pot fer amb dispositius mòbils des d'un navegador (que no sigui Safari). El navegador més recomanable és Chrome. El curs es veu més bé amb el mòbil o la tauleta en posició horitzontal.

 

3. Com puc contactar amb el meu tutor?

A sota de la capçalera amb el nom del curs hi ha l'espai de comunicació amb el tutor i la resta d'alumnes.

Si fas el nivell Bàsic 1, des de l'espai El tutor parla (tauler), el professor t'informarà de tot allò necessari per al seguiment del curs. En l'espai Els alumnes parlen (fòrum) podràs enviar missatges al tutor i a la resta d'alumnes.

Si fas qualsevol dels altres nivells, el tutor es comunicarà amb tu des del Tauler de tutoria. Des del Fòrum podràs enviar missatges al tutor i a la resta d'alumnes.

A més, des del menú de la cantonada superior esquerra (dibuix de tres ratlles horitzontals ) pots accedir a Participants , buscar el teu tutor, prémer damunt del seu nom i veure la seva adreça electrònica o escriure-li un Missatge pel xat de l'aula (des del costat del seu nom). Per consultar després aquest xat, prem la icona d'una bafarada  que hi ha al costat del teu perfil, a la cantonada superior dreta.

4. M'ha desaparegut el bloc lateral de l'esquerra, què faig?

Clica la icona de les tres ratlles que apareix a la part superior esquerra de la pantalla i tornaràs a veure el bloc de navegació.

5. El Tutorial i el Taller són en català i no els entenc. Què faig?

En els nivells Bàsic 1 i Bàsic 2, el Tutorial és en català, castellà, anglès, francès i àrab. El Taller és en català, castellà, anglès i francès. En la resta de cursos, només en català.

6. Com puc gravar-me per fer un exercici d'expressió oral?

Un cop dins l'activitat, per enregistrar-te fes clic a la icona micròfon o càmera que trobaràs a la barra d'eines de l'editor, fes clic a inicia l'enregistrament i parla. Quan hi tornis a clicar, s'aturarà la gravació i es crearà un fitxer. Pot ser que s'obri un avís per permetre l'ús del micròfon o la càmera. L'has d'acceptar per fer l'activitat.

7. Què puc fer si no apareix la icona micròfon o càmera per gravar les activitats d'expressió oral?

Assegura't que tens l'editor per defecte seleccionat. Entra al curs, ves a Preferències, que trobaràs a la cantonada superior dreta un cop hagis desplegat el menú del costat del teu nom. Ves a la columna Compte d'usuari i selecciona Preferències de l'editor. Obre el menú desplegable i selecciona Editor per defecte. No t'oblidis de desar els canvis.

8. Treballo amb un dispositiu mòbil des de l'app de Moodle i no apareix la icona micròfon per fer les activitats d'expressió oral. Què faig?

Des de l'app de Moodle aquesta funció no està activa. Entra a l'entorn virtual des d'un navegador (preferiblement Chrome o Mozilla Firefox). També pots optar per enregistrar-te i adjuntar el fitxer a l'activitat, o bé gravar-te des de http://www.vocaroo.com i enganxar l'enllaç a l'editor de l'activitat.

9. Com puc penjar un fitxer en una tasca?

Et pots trobar que hagis de fer una tasca d'expressió oral, en què hagis de penjar un arxiu de so o de vídeo, o bé una tasca d'expressió escrita, en què hagis de penjar un arxiu de text. Per fer-ho:

 1. Dins de la tasca, fes clic al botó Afegeix la tramesa i s'obrirà la pantalla Fitxers de la tramesa.

 2. Clica a la icona de l'esquerra Afegeix.

 3. Quan s'obre la finestra Selector de fitxers clica el botó Tria un fitxer i selecciona del teu ordinador l'arxiu que vulguis annexar.

 4. Posa-li un nom, clica el botó Penja aquest fitxer i ja l'hauràs pujat a Fitxers de la tramesa.

 5. Per annexar-lo a la tasca clica el botó Desa els canvis i veuràs que el fitxer apareix com a tasca lliurada.

Penjar fitxers en tasques

Si t'has equivocat i vols substituir el fitxer:

 1. Clica el botó Edita la tramesa i s'obrirà la pantalla Fitxers de la tramesa.

 2. Clica damunt del fitxer i a continuació el botó Suprimeix.

 3. El fitxer s'haurà eliminat i ja podràs tornar a fer els passos anteriors per pujar el nou fitxer.

Quan la versió del fitxer sigui la definitiva, clica el botó Trametre la tasca i l'enviament serà definitiu (ja no hi podràs fer més canvis).

10. Com puc comprovar que una activitat s'ha lliurat correctament?

El següent procediment et permetrà verificar que una tasca ha estat lliurada o annexada correctament:

 1. Accedeix a la tasca de la qual vulguis verificar si s'ha lliurat correctament.

 2. Verifica que a l'apartat Estat de la tramesa apareix S'ha tramès per qualificar (el text ha de tenir un fons de color verd). Observa també la data de la Darrera modificació: aquesta data certifica el dia i l'hora del lliurament de l'activitat a l'Aula Virtual. Recorda que mentre la tasca estigui oberta podràs modificar-la o substituir el fitxer lliurat. Si no hi apareix cap data, vol dir que l'activitat no està lliurada.

Estat de la tramesa

11. Quan faig una tasca escrita en línia, copio el text al quadre d'edició i apareix desconfigurat. Què faig?

Si la tasca està habilitada per escriure text en línia, escriu directament dins de l'editor de text en línia.

Si fas clic a la icona Més opcions, apareixeran diferents opcions per enriquir el text (negreta, cursiva...). Pensa que si fas copia i enganxa des d'un processador de textos, especialment si és des del Word, arrossegues la codificació que hi ha al darrere del format (no la veus, però hi és) i el quadre d'edició de l'Aula Virtual no la llegeix, per això apareix desconfigurat.

12. No sé com participar en un fòrum. Què faig?

Quan hagis de fer una intervenció oral o escrita en un fòrum , clica el botó Afegeix un tema de debat nou, posa un títol al camp Assumpte i escriu en el camp de text del Missatge. Si vols fer una intervenció oral, clica la icona de micròfon o de càmera i parla. Finalment, clica el botó Envia al fòrum.

13. Se m'ha duplicat una intervenció al fòrum. Per què?

En moments en què el sistema va una mica lent, pot passar que enviïs un missatge al fòrum (clicant el botó corresponent) però la pantalla no canviï. Llavors com que dubtes si has tramès el missatge resulta que tornes a clicar el botó Envia al fòrum. El resultat és que publiques la mateixa intervenció dues vegades.

Per evitar confusions, és millor que n'eliminis una: tens 30 minuts per tornar a editar una de les intervencions i esborrar-la.

14. Faig totes les activitats d'un qüestionari, però no es marca com a fet. Què faig?

Els qüestionaris tenen diverses pàgines amb activitats. A mesura que les vagis fent, ves passant de pàgina. El menú dret t'indica del nombre d'activitats del qüestionari.

Quan arribis al final, prem el botó Acaba l'intent. S'obrirà una altra pantalla perquè verifiquis la teva decisió, torna a prémer el botó Envia-ho tot i acaba.

15. Com puc consultar les qualificacions?

Per veure les qualificacions de les tasques i els comentaris del tutor, desplega el menú de la cantonada superior esquerra (dibuix de tres ratlletes horitzontals ) i obre l'apartat Qualificacions . Assegura't que ets a la pestanya Informe d'usuari. Veuràs l'apartat de cada tasca després que el tutor les hagi puntuat.

Si fas un curs no homologat (Bàsic 1, Bàsic 2, Elemental 1, Elemental 2, Intermedi 1, Intermedi 2, Suficiència 1, Suficiència 2), el Total de tasques d'avaluació és igual que el Total del curs.

Si fas un curs homologat (Bàsic 3, Elemental 3, Intermedi 3, Suficiència 3, C2), el Total del curs és la conversió sobre 20 del Total de tasques d'avaluació.

16. He fet una tasca, però no veig la nota a les Qualificacions. Per què?

Pot ser que hagis fet la tasca, però encara no en vegis la nota ja que les notes de les tasques es veuen a l'apartat Qualificacions després que el tutor les hagi puntuat.

17. No veig la qualificació dels fòrums ni dels wikis. Què faig?

Els fòrums i els wikis no tenen una puntuació concreta. El tutor pot fer algun comentari, però no els puntuarà.

18. Com puc comprovar les respostes correctes d'un qüestionari?

A mesura que facis les activitats d'un qüestionari , en pots comprovar les respostes correctes amb el botó Comprova. Quan arribis al final, després de prémer el botó Envia-ho tot i acaba en veuràs les solucions.

19. Puc tornar a fer una activitat?

Les activitats d'aprenentatge es poden fer tantes vegades com vulguis. Les tasques , en canvi, són activitats d'avaluació i només tens un intent.

20. Com puc saber que una activitat és obligatòria?

Al curs hi ha activitats obligatòries i altres d'optatives. Les obligatòries les has de fer per poder veure les tasques. A l'inici de cada activitat hi ha la indicació de si és obligatòria o no. A més, també pots consultar el pla de treball, on hi ha la llista de totes les activitats obligatòries.

21. No puc posar la meva imatge al perfil. Què faig?

Fixa't que la teva imatge no tingui un pes molt elevat. La mida recomanada i suficient es 20kB, aproximadament.

Si canvies una imatge per una altra, deses els canvis però encara t'apareix l'anterior, força l'actualització de la pàgina (F5).

22. El vídeo s'encalla. Com ho puc arreglar?

No és cap problema del vídeo, sinó de la velocitat de la connexió que estàs utilitzant.

Prova-ho en un altre moment o des d'una altra connexió amb més velocitat!

23. Com puc permetre finestres emergents?

Pot ser que no puguis accedir a determinades prestacions perquè tens bloquejades les finestres emergents (pop-ups). Per activar-les per defecte has de seguir diferents vies segons el navegador que tinguis.

 1. Firefox (recomanat). Paràmetres ' Contingut. Has de desmarcar la casella on diu Bloca les finestres emergents (aquesta acció afectarà tots els pop-ups de totes les webs que visitis) o bé fer clic a Excepcions i afegir l'adreça de l'Aula Virtual (https://aulavirtual.cpnl.cat/).

 2. Google Chrome. Configuració ' Mostra la configuració avançada ' Privadesa ' Configuració del contingut ' Finestres emergents. Escolliu Permet que tots els llocs mostrin finestres emergents (aquesta acció afectarà tots els pop-ups de totes les webs que visiteu) o bé fer clic a Administra excepcions i afegir l'adreça de l'Aula Virtual (https://aulavirtual.cpnl.cat/).

24. Tinc problemes de programari que no sé resoldre. Com puc consultar el servei TIC?

Si tens dubtes tècnics, pots utilitzar el formulari que hi ha a l'Espai alumne.