L'exposició "Xeic! Paraules de l'Ebre", a Santa Bàrbara

Activitats complementàries

Amb motiu de les Jornades de Tardor, Cultutardor, es pot visitar fins al 24 de novembre, al Centre Cultural de Santa Bàrbara, l’exposició “Xeic! Paraules de l’Ebre”, organitzada pel Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l’Ebre, l’Ajuntament de Santa Bàrbara, el Consell Comarcal del Montsià, l’Oficina Jove del Montsià i la Xarxa Montsià Jove.

L’exposició recull 30 mots habituals de la parla dels habitants de les Terres de l'Ebre. Les paraules es presenten amb una fotografia i a continuació hi ha la transcripció fonètica, la categoria gramatical, la definició, els derivats i l'etimologia de cada mot.

L'objectiu de la mostra és donar a conèixer i potenciar l’ús del lèxic característic de la varietat geogràfica de la llengua catalana que es parla al Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

"Xeic! Paraules de l'Ebre" es basa en l’exposició “Estem amoïnats”, del Servei Comarcal de Català de la Ribera d’Ebre, i incorpora els mots que van obtindre més votacions en la campanya "Salvem una paraula ebrenca", impulsada pels serveis de català del CPNL a les Terres de l'Ebre el 2008. Es van recollir 1.075 paraules en total, aportades per 570 persones a títol individual i per diferents grups escolars de 50 poblacions de les Terres de l'Ebre. Les paraules que van obtindre més vots van ser fato, poal, xeic, xalar, granera, moixó, alberge, alego, maçana i bajoca.

El regidor de Cultura, Alfred Blanch, creu que és una exposició curiosa que ens fa un recorregut per les paraules més nostres i significatives.

Vols compartir aquesta notícia?