Ascó dedica l'onzena Jornada d'Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés a la parla del territori ebrenc

Activitats complementàries

El dia 5 d'octubre de 2019 va tindre lloc al Casal d'Ascó l'onzena Jornada d'Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés a la parla del territori ebrenc, organitzada per l'Associació Cultural Lo Llaüt, el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE) i l'Ajuntament d'Ascó. 

La jornada, que se celebra anualment, recorda la figura del polifacètic Carmel Biarnés i Biarnés (Ascó, Ribera d'Ebre, 1928 - 1992), estudiós de la història del seu poble i comarca, cronista local, periodista, fotògraf, poeta i escriptor-investigador. L'elecció de la temàtica d'enguany va estar influïda pel camí endegat en el seu dia per Carmel Biarnés de recollida i difusió de la parla d'aquest territori. Biarnés va anar recollint paraules i expressions pròpies del poble i de la comarca en els seus treballs i les seues publicacions.

Es van presentar tres ponències: "Les variants dialectals: riquesa i estat actual", a càrrec del doctor Pere Navarro, de la Universitat Rovira i Virgili; "El parlar d'Ascó a través de l'obra 'La Creu de la Mitja Lluna'", a càrrec de la filòloga Olga Cubells, i la  ponència "Possibles orígens d'alguns topònims asconencs", a càrrec de l'historiador Felip Fucho.

L'acte va acabar amb un trobada coral amb la participació de la Coral La Giralda, de Vilafranca del Penedès; l'Orfeó de Tremp, i l'Orfeó d'Ascó.   

Vols compartir aquesta notícia?