L'exposició "Xeic! Paraules de l'Ebre", a l'Institut Cristòfol Despuig de Tortosa

Activitats complementàries

El vestíbul de l'Institut Cristòfol Despuig de Tortosa va acollir del 3 de març al 28 de març de 2014 l'exposició "Xeic! Paraules de l'Ebre", del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE). L'horari de visita va ser de 8.00 h a 18.00 h, de dilluns a dijous, i de 8.00 h a 15.00 h, els divendres.

L'objectiu de la mostra era donar a conèixer i potenciar l’ús del lèxic característic de la varietat geogràfica de la llengua catalana que es parla al Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

L’exposició recull 30 mots habituals de la parla dels habitants de les Terres de l'Ebre. Les paraules es presenten amb una fotografia i a continuació hi ha la transcripció fonètica, la categoria gramatical, la definició, els derivats i l'etimologia de cada mot.

"Xeic! Paraules de l'Ebre" es basa en l’exposició “Estem amoïnats”, del Servei Comarcal de Català de la Ribera d’Ebre, i incorpora els mots que van obtindre més votacions en la campanya "Salvem una paraula ebrenca", impulsada pels serveis de català del CPNL a les Terres de l'Ebre el 2008. Es van recollir 1.075 paraules en total, aportades per 570 persones a títol individual i per diferents grups escolars de 50 poblacions de les Terres de l'Ebre. Les paraules que van obtindre més vots van ser fato, poal, xeic, xalar, granera, moixó, alberge, alego, maçana i bajoca.

Vols compartir aquesta notícia?