Promoció de l'ús

El català a la retolació comercial

El català a la retolació comercial

La Llei de política lingüística determina que la senyalització i els cartells d’informació general de caràcter fix i els documents d'oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments oberts al públic han de ser redactats, com a mínim, en català.

Tant si es regenta una empresa des de fa temps o es té la intenció d’obrir-ne una en breu, cal tenir present la legislació en matèria lingüística. Per això, el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l’Ebre (CNLTE) posa a disposició de les empreses un servei d’assessorament lingüístic per ajudar en la confecció de la retolació dels establiments. 

A Catalunya, la senyalització i els cartells d'informació general de caràcter fix i els documents d'oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments oberts al públic han de ser redactats, com a mínim, en català. Aquesta normativa inclou tant la retolació interna com l'externa. (Article 32.3 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística).

Són els rètols que anuncien de manera genèrica l'activitat de l'establiment. Aquests cartells han de ser, almenys, en català: Fruites Ferrer / Bugaderia New York / Flors Carmen / Farmàcia Newman / Běijīng Restaurant Xinès / Creperia Bonjour

La senyalització interna de caràcter fix, les llistes de preus i de serveis, també han de ser sempre, almenys, en català: Lavabos / Horari / Sortida / Emprovador / Magatzem / Privat / Obert / Rebaixes

Les denominacions catalanes dels noms de lloc de Catalunya tenen com a única forma oficial la catalana. El nom de les vies urbanes, dels barris i de les poblacions no tenen, doncs, traducció i, per tant, s'ha de mantenir la forma catalana: plaça de Dalt / carrer del Peix / passeig del Riu / avinguda del Pou / Nucli Antic / la Ràpita

El CNL de les Terres de l'Ebre posa a la vostra disposició un servei permanent d'assessorament lingüístic per a facilitar-vos la confecció de la retolació del vostre establiment. 

Contacta amb nosaltres: terresdelebre@cpnl.cat / 977 51 07 20

A les Terres de l'Ebre, comerç en català

Et pots descarregar el cartell amb la informació sobre la retolació comercial a Catalunya

Descarrega el cartell

Guia breu

Guia breu per regentar un negoci o empresa a Catalunya d’acord amb la normativa lingüística

Més informació

Des del Consorci per a la Normalització Lingüística s'ofereix una mostra representativa de recursos lingüístics que hi ha a la xarxa per produir i millorar textos en català. També s’ha elaborat una sèrie de vocabularis per al sector de l'alimentació per tal d'augmentar l'ús del català en la retolació dels establiments i ajudar els comerciants a adaptar-se a la normativa vigent refent a la retolació interna i externa.  

Paral·lelament es pot consultar la relació de preguntes freqüents relacionades amb el Codi de consum i la legislació lingüística aplicable a les empreses.

Última actualització: 09/11/23