Trobada de parelles lingüístiques a Igualada

Voluntariat per la llengua, Voluntariat per la llengua

Dilluns, 3 de juliol, es va celebrar una trobada de parelles lingüístiques del programa Voluntariat per la llengua (VxL) a Igualada.

En aquest acte, voluntaris i aprenents van explicar com van les trobades i també algunes anècdotes viscudes. 

D'una banda, els voluntaris van destacar que el VxL els permet no solament posar el seu granet de sorra per transmetre el català, sinó també conèixer altres tradicions culturals i maneres de fer i de viure. Alguns van destacar la gran amistat que ha sorgit amb algunes de les parelles lingüístiques que han tingut i que encara es manté malgrat el pas dels anys. 

De l'altra, els aprenents van coincidir en el fet que aprendre el català els ha obert portes, sobretot en l'àmbit laboral i en les relacions socials, i els ha fet sentir més integrats a la ciutat.

I un bon exemple d'aquesta integració és el cas d'una aprenenta que s'ha fet de la colla castellera dels Moixiganguers, després de veure'ls actuar, i de la qual destacava que és un bon espai per practicar i parlar en català perquè, segons ella "allà tothom el parla". 

Tots els assistents van estar d'acord en el fet que participar en entitats i associacions culturals i tradicionals afavoreix l'ús del català, fomenta les relacions interpersonals i esdevé una eina d'aprenentatge cultural del nostre territori. Al mateix temps, van comentar que cal més consciència lingüística al carrer, atès que molta gent canvia de llengua quan parla amb una persona d'un altre país.

En acabar, tots els participants van valorar molt positivament el programa i, en especial, la trobada, ja que els va permetre intercanviar experiències i conèixer altres participants. Es va tancar la sessió amb un berenar compartit i una recomanació d'activitats de la dinamitzadora del programa perquè les parelles lingüístiques puguin fer juntes a l'estiu.

El VxL és un programa que consisteix a formar parelles lingüístiques compostes per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Les parelles lingüístiques es troben un cop a la setmana, durant una hora, per conversar en català d'una manera natural i distesa

Si esteu interessats a participar-hi, escriviu un correu electrònic al vxl.montserrat(ELIMINAR)@cpnl.cat o truqueu-nos al 634 75 78 68. També ens trobareu al SLC d'Igualada (Centre Cívic Nord).

Vols compartir aquesta notícia?