Lloret

Paraules i expressions lloretenques

[Edició 2022]

Des de fa una bona colla d'anys, Lloret de Mar fa gala del seu tarannà acollidor i viu abocat amb cos i ànima al turisme, però la vila té unes arrels ben fondes al mar i a la terra. Pagesos, pescadors i americanos són part indestriable de l'essència de Lloret.

Una mirada superficial pot no reconèixer petits tresors materials i immaterials que són testimonis de vides lligades profundament a la terra i al mar.

Amb la campanya "Paraules i expressions lloretenques", l'Associació de Comerciants i l'Oficina de Català de Lloret (CPNL), amb la valuosíssima col·laboració del Serveu d'Arxiu Municipal i del Grup d’Amics de l’Arxiu, reivindiquem una part preciosa del llegat d'un passat dedicat a la pagesia i a pesca, i en un determinat moment vinculat a les Amèriques, que cal preservar: paraules i expressions que tenen regust de sal i de terra.

Els reculls d'expressions lloretenques que fem volen donar visibilitat a una petita part d'aquest gran bagatge fet de paraules. Diuen que les paraules se les endú el vent, però és ben cert que n'hi ha de ben ancorades. I que per molts anys!

 

 

[Edició 2019]

L'Oficina de Català i l'Associació de Comerciants de Lloret de Mar han dut a terme una campanya que consisteix a fer un recull de paraules i expressions lloretenques tradicionals, que queden plasmades en una sèrie de catorze cartells i punts de llibre. Es vol retre homenatge, així, a aquest patrimoni immaterial; amb la voluntat, alhora, d'evitar que caigui en l'oblit. Són mots i expressions originàries gairebé en la seva totalitat de la tradició marinera de Lloret.

L'elaboració dels cartells ha anat a càrrec de l'Oficina de Català de Lloret de Mar (Consorci per a la Normalització Lingüística) amb l'assessorament de M. Carme Macià Vidal per a les qüestions relacionades amb el parlar tradicional lloretenc. Els cartells estan il·lustrats amb imatges proporcionades pel Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar.

Cada establiment de l'Associació de Comerciants que participa en la campanya té exposat un cartell d'una paraula o expressió durant un mes, del 15 d'abril al 15 de maig de 2109, i disposa de punts de llibre amb la mateixa paraula o expressió. L'Associació de Comerciants sorteja premis importants entre les persones que aconsegueixen recopilar tots catorze punts de llibre.

Aquesta campanya és a càrrec de l'Associació de Comerciants i l'Oficina del Català, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Lloret de Mar i la Generalitat de Catalunya, la Penya del Girona FC Costa Brava Sud Lloret de Mar i El Puntet de Lloret.

Galeria

Els cartells