Gramàtica, ortografia i diccionari de l’IEC consultables en línia

Apunts de llengua

Ja estan disponibles les edicions en línia de la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC), l'Ortografia catalana (OIEC) i la Gramàtica bàsica i d'ús de la llengua catalana (GBU).  El juliol de 2017 celebràvem l'edició de totes aquestes obres en aquests Apunts.

Fins ara en línia només hi havia la Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC), que d'inici ja havia estat concebuda per a ser consultada en línia. (Podeu llegir sobre la GEIEC clicant als Apunts que li vam dedicar quan va aparèixer).

A més de servir per a posar a l'abast de tothom aquestes obres, "aquestes edicions estan pensades perquè se'n pugui fer una consulta simple i alhora potent, precisa i fiable, orientada a obtenir la informació necessària per a resoldre, segons el cas, els dubtes gramaticals o ortogràfics, o per a l'estudi de la llengua", diuen des de l'Institut d'Estudis Catalans. La consulta està adaptada als diferents dispositius mòbils: o sigui, es pot consultar adequadament a l'ordinador, a la tauleta i al mòbil.

Els objectius principals d'aquestes edicions amb un enfocament tan pràctic és potenciar el coneixement i l'ús de la llengua i fer familiars als usuaris no especialitzats les gramàtiques i l'ortografia com a eines de consulta fins al punt que puguin incorporar-se al nostre dia a dia de la mateixa manera que ho ha fet el Diccionari de la llengua catalana (DIEC).

Tanta és la voluntat de fer accessibles aquestes edicions a tota mena d'usuaris, que la presentació es va fer en el programa Popap de Catalunya Ràdio. Podeu sentir-ne la presentació de la mà de Gemma Rigau, Maria Josep Cuenca i Mila Segarra en aquest enllaç:

https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/popap/popap-de-13-a-14-h-09062022/audio/1138071/

Una de les grans novetats molt útil per a tothom és la part dedicada a la consulta de la conjugació de tots els verbs que inclou el DIEC, ni més ni menys que 8.756!, cosa que signifiquen 482.785 formes conjugades que inclouen totes les variants geogràfiques que recull la normativa.

Des d'aquí, més enllà de donar compte d'aquesta aparició, volem felicitar totes les persones que han fet possible aquestes obres i l'adaptació a la consulta en línia, imprescindible en la nostra època. Estem d'enhorabona!

Vols compartir aquesta publicació?