El Consorci per a la Normalització Lingüística ha presentat a Torroella la campanya ‘21 dies. D’entrada en català’
CNL de Girona
Hi han participat alumnes dels cursos de Torroella per demanar als catalanoparlants que se'ls parli en català

"Pots mantenir l'ús de la llengua catalana durant 21 dies ininterromputs?" Aquest és el repte que proposa la campanya '21 dies. D'entrada, en català': mantenir el català quan ens adrecem a persones nouvingudes. Es tracta de no canviar de llengua de forma automàtica i fer-lo servir, de bon principi, en iniciar qualsevol conversa i independentment de l'interlocutor. Els experts consideren que es necessiten 21 dies per consolidar un nou hàbit; per això el repte té aquesta durada. Per als catalanoparlants, però, el segon desafiament és que, després dels 21 dies inicials, es consolidi el costum de mantenir la llengua i se superi l'hàbit d'abandonar-la.
La campanya es du a terme per l'abril a Torroella, entre el 7 i el 27 d'abril . Al llarg d'aquests dies es penjaran cartells al municipi i es repartiran unes targetes amb arguments per seguir el repte. L'acte de presentació va ser ahir a La Sala, a les 19 h. Va començar amb unes paraules de la regidora de Cultura i Educació, Anna Company, i tot seguit, el grup de teatre torroellenc Teló Esquinçat va fer un esquetx per representar situacions quotidianes amb què es troben els aprenents de català quan es dirigeixen a un catalanoparlant. A l'acte també hi van participar alumnes dels cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística.
Com a activitats complementàries de la campanya, el 8 i 9 d'abril hi ha dos tallers de sensibilització lingüística per a treballadors de l'Administració que fan atenció al públic, per sensibilitzar-los de la importància de parlar, d'entrada, en català, i no canviar de llengua en funció de l'aparença de l'usuari, i el 27 d'abril la xerrada "La submissió lingüística: un hàbit letal", a càrrec de Tallers per la Llengua.
En el web de la campanya "21 dies. D'entrada, en català" es poden consultar els testimonis de diverses persones compromeses amb l'ús del català, com ara Kameron Taylor, jugador del Bàsquet Girona, i Alejandro Rodríguez, estudiant de català al Servei de Català de la Selva i Santa Coloma de Farners. També s'hi poden trobar experiències de participants en els reptes de 21 dies que han tingut lloc fins ara i se n'afegiran més a mesura que la iniciativa arribi a més localitats.
Facilitar poder practicar el català
Segons les estadístiques, 8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà, una conducta considerada poc favorable per a la llengua catalana perquè fa que desaparegui de tots els espais i dificulta que els qui encara no el parlen el puguin aprendre i practicar. Per això hi ha consens que cal modificar aquest hàbit a fi de fer la llengua útil i necessària i per ajudar els qui l'aprenen a practicar-la fora de l'aula. "D'entrada, parla en català amb tothom." Aquest és el repte que es proposa als torroellencs.
La campanya aporta opcions per facilitar la comunicació interpersonal i sosté que si veiem que algú no ens entén ja farem servir una altra llengua o mirarem de comunicar-nos-hi i fer-nos entendre com sigui. Cal tenir present que els darrers anys han arribat moltes persones de fora. Una gran majoria assisteixen a cursos de català, però és imprescindible que trobin espais per practicar el que han après fora de l'aula, al carrer, a les botigues, a tot arreu. Cal oferir-los l'oportunitat de fer servir la llengua, així tindran més al·licients per emprar-la i conèixer-la més a fons.
En aquests moments '21 dies. D'entrada, en català' ha passat per diferents poblacions de les comarques gironines (Santa Coloma de Farners, Breda, Arbúcies, Blanes, Lloret, Caldes de Malavella, Olot, Besalú, Figueres, Girona, Salt, Llagostera...) i d'arreu de Catalunya (Sabadell, Terrassa...).
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) és un ens públic, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern. Actualment, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El CPNL desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana. Més informació: www.cpnl.cat
11 d'abril de 2025
Per ampliar aquesta informació:
Montserrat Mas i Margarit
Centre de Normalització Lingüística de Girona
Consorci per a la Normalització Lingüística
972 22 06 63 - mmas(ELIMINAR)@cpnl.cat - www.cpnl.cat/girona