Noves parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua a Cambrils i l'Hospitalet de l'Infant

CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura

Voluntariat per la llengua

Es van conèixer en dues sessions de presentació els dies 7 i 14 de maig

Parelles lingüístiques de l'Hospitalet de l'Infant

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Àrea de Reus Miquel Ventura ha posat en marxa una nova edició del Voluntariat per la llengua (VxL) i aquest mes de maig ha organitzat noves sessions de presentació del programa a Cambrils i l'Hospitalet de l'Infant.

En el cas de Cambrils, la presentació va tenir lloc el dimarts 7 de maig a les 17.30 h al Centre Cultural, la seu del Servei Local de Català de Cambrils. Aquesta edició s'han constituït nou parelles lingüístiques noves, que se sumen a les tretze que el programa va posar en contacte el trimestre passat i que han decidit continuar la seva participació en l'activitat fent deu hores més de conversa.

A l'Hospitalet de l'Infant els participants es van conèixer el dimarts 14 de maig a les 18 h a la Casa de Cultura Blanca d'Anjou, on també s'imparteixen els cursos de català per a adults del CNL. Aquí s'han format onze parelles lingüístiques noves, que se sumen a les quatre que continuen de l'edició anterior.

La dinamitzadora del VxL a l'Àrea de Reus, Rut Ortiz, va ser l'encarregada de donar als assistents el material de suport i les instruccions sobre el funcionament de l'activitat i d'explicar les activitats complementàries d'aquest trimestre, entre les quals destaca un concert de l'orquestra Camerata XXI Ciutat de Reus, organitzat per l'Associació  de Concerts de Reus, entitat col·laboradora del programa; una visita participada a l'exposició "De volta al mar" de David Callau a Cambrils, i una visita guiada a l'Hospital gòtic del Coll de Balaguer a l'Hospitalet de l'Infant, entre d'altres propostes del programa Xalem.


Més de 10.000 parelles durant l'any 2023

El Voluntariat per la llengua (VxL) ha superat les 178.000 parelles lingüístiques des que es va iniciar el programa el 2003. L'any 2023 es van formar 10.911 parelles lingüístiques, la xifra més alta dels tres anys anteriors i que també ultrapassa les més de 10.000 parelles que es van aconseguir anualment durant els deu anys anteriors a la pandèmia. El nombre de parelles assolit el 2023 és la segona xifra anual més alta de parelles de tota la història del VxL, només superada l'any 2019.

Les parelles creades l'any 2023 han conversat en català durant més de 218.000 hores en conjunt. S'han registrat 8.295 noves inscripcions, de les quals 2.461 corresponen a voluntaris i 5.834 a aprenents. Predominen els aprenents d'entre 30 i 39 anys i els voluntaris d'entre 50 i 65 anys. Pel que fa al perfil dels aprenents, un 72 % són estrangers i tot just el 6 % són originaris de Catalunya. En conjunt, al voltant del 69 % són dones.

En la modalitat virtual, l'any 2023 s'han format 2.080 parelles, des de 45 països diferents. Amb aquestes, s'han format més de 14.000 parelles virtuals des de l'inici d'aquesta modalitat, el gener de 2017.

Durant el 2023, s'han organitzat en el marc del programa 1.586 activitats, en les quals hi han participat 33.470 persones. També s'han signat 5.847 acords amb entitats i establiments col·laboradors amb el Voluntariat per la llengua.

El Voluntariat per la llengua compta amb un equip de 22 dinamitzadors que assessoren, acompanyen, fan seguiment i donen suport a les parelles lingüístiques. L'èxit del programa es constata tant amb el creixement sostingut com també amb el grau de satisfacció dels participants. El 99,25 % dels participants el recomanen per guanyar fluïdesa i seguretat a l'hora de parlar en català.

La finalitat del Voluntariat per la llengua és oferir als alumnes dels cursos de català o a altres persones que en tinguin coneixements bàsics la possibilitat de practicar la llengua d'una manera natural i tranquil·la amb l'ajuda d'un voluntari lingüístic. Les trobades, que poden ser presencials (la parella decideix el lloc i l'activitat que farà aquell dia) o virtuals (a través de la plataforma de videotrucada que acordin), es fan una hora a la setmana durant deu setmanes.

Voluntariat per la llengua és un programa de la Secretaria de Política Lingüística gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. Els interessats a participar-hi poden inscriure's directament al web  www.vxl.cat o en poden demanar més informació al Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus (c. de l'Àliga de Reus, 1), a vxl.reus(ELIMINAR)@cpnl.cat o al 634 740 079.  

Vols compartir aquesta notícia?