El Centre de Lectura de Reus acull la presentació de seixanta parelles lingüístiques

CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura

Voluntariat per la llengua

El CNL va fer que voluntaris i aprenents es coneguessin en una sessió que va tenir lloc el dimarts dia 30 d'abril

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Àrea de Reus Miquel Ventura ha posat en marxa una nova edició del Voluntariat per la llengua (VxL) i dimarts 30 d'abril a la tarda va organitzar una sessió de presentació del programa al Centre de Lectura de Reus.

En aquesta edició s'han constituït quaranta noves parelles lingüístiques presencials, que se sumen a la vintena que el programa va posar en contacte el trimestre passat i que han decidit continuar la seva participació en l'activitat fent 10 hores més de conversa.

Empar Pont, secretària del Centre de Lectura, va donar la benvinguda als assistents, i Daniel Recasens, president del Consell del CNL i regidor de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus va agrair la dedicació de les persones voluntàries i aprenentes per estendre l'ús del català i va subratllar el treball en xarxa del Voluntariat per la llengua, que permet que les trobades amb la parella es puguin combinar amb altres activitats culturals i de coneixement de l'entorn gràcies a la col·laboració de diverses entitats, com la que acollia la presentació del programa, i també la necessitat que els aprenents puguin practicar fora, en la vida diària, tot allò que aprenen a l'aula.

Tot seguit, la dinamitzadora del VxL a l'Àrea de Reus, Rut Ortiz, va ser l'encarregada de donar als assistents el material de suport i les instruccions sobre el funcionament de l'activitat i d'explicar les activitats complementàries d'aquest trimestre, entre les quals destaca un concert de l'orquestra Camerata XXI Ciutat de Reus, organitzat per l'Associació de Concerts de Reus, una altra entitat col·laboradora del VxL; o les del programa d'activitats Xalem 2024, que ha previst per al maig un taller de ràdio amb LANOVA Ràdio, un taller d'improvisació amb Montse Parra o una visita participada i comentada a l’exposició “De volta al mar” de David Callau a Cambrils, una nova edició del Cuines del món o una ruta sobre Les bruixes a Reus a càrrec d'ANS Educació, per citar alguns exemples.

La presentació es va emetre en directe pel canal YouTube del Centre de Lectura i es pot recuperar aquí.

El dimarts 7 de maig a les 17.30 tindrà lloc la presentació de parelles lingüístiques de Cambrils al Centre Cultural, la seu del Servei Local de Català de Cambrils, que també forma part del CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura.

Més de 10.000 parelles durant l'any 2023

El Voluntariat per la llengua (VxL) ha superat les 178.000 parelles lingüístiques des que es va iniciar el programa el 2003. L'any 2023 es van formar 10.911 parelles lingüístiques, la xifra més alta dels tres anys anteriors i que també ultrapassa les més de 10.000 parelles que es van aconseguir anualment durant els deu anys anteriors a la pandèmia. El nombre de parelles assolit el 2023 és la segona xifra anual més alta de parelles de tota la història del VxL, només superada l'any 2019.

Les parelles creades l'any 2023 han conversat en català durant més de 218.000 hores en conjunt. S'han registrat 8.295 noves inscripcions, de les quals 2.461 corresponen a voluntaris i 5.834 a aprenents. Predominen els aprenents d'entre 30 i 39 anys i els voluntaris d'entre 50 i 65 anys. Pel que fa al perfil dels aprenents, un 72 % són estrangers i tot just el 6 % són originaris de Catalunya. En conjunt, al voltant del 69 % són dones.

En la modalitat virtual, l'any 2023 s'han format 2.080 parelles, des de 45 països diferents. Amb aquestes, s'han format més de 14.000 parelles virtuals des de l'inici d'aquesta modalitat, el gener de 2017.

Durant el 2023, s'han organitzat en el marc del programa 1.586 activitats, en les quals hi han participat 33.470 persones. També s'han signat 5.847 acords amb entitats i establiments col·laboradors amb el Voluntariat per la llengua.

El Voluntariat per la llengua compta amb un equip de 22 dinamitzadors que assessoren, acompanyen, fan seguiment i donen suport a les parelles lingüístiques. L'èxit del programa es constata tant amb el creixement sostingut com també amb el grau de satisfacció dels participants. El 99,25 % dels participants el recomanen per guanyar fluïdesa i seguretat a l'hora de parlar en català.

La finalitat del Voluntariat per la llengua és oferir als alumnes dels cursos de català o a altres persones que en tinguin coneixements bàsics la possibilitat de practicar la llengua d'una manera natural i tranquil·la amb l'ajuda d'un voluntari lingüístic. Les trobades, que poden ser presencials (la parella decideix el lloc i l'activitat que farà aquell dia) o virtuals (a través de la plataforma de videotrucada que acordin), es fan una hora a la setmana durant deu setmanes.

Voluntariat per la llengua és un programa de la Secretaria de Política Lingüística gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. Els interessats a participar-hi poden inscriure's directament al web www.vxl.cat o en poden demanar més informació al Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus (c. de l'Àliga de Reus, 1), a vxl.reus(ELIMINAR)@cpnl.cat o al 634 740 079.

Vols compartir aquesta notícia?