Les penyes Pere Anton i Els Bartomeus de Montornès amb el Voluntariat

CNL del Vallès Oriental

Voluntariat per la llengua

Les dues penyes que donen vida i color a la Festa Major de Montornès han signat l'adhesió al Voluntariat per la llengua

Representants de les Penyes

La Penya Pere Anton i la Penya Els Bartomeus són les dues entitats lúdicoculturals que animen la Festa Major de Montornès amb nombroses activitats, algunes organitzades conjuntament i d’altres promogudes per cada penya en particular.

Ambdues penyes han signat l’adhesió al Voluntariat per la llengua i ara són entitats amigues del nostre programa de pràctica oral de la llengua. Les dues entitats faran difusió d’aquesta adhesió a les seves xarxes per tal que els seus simpatitzants coneguin el VxL, també tindran en el seu despatx de l’Hotel d’entitats, el diploma que les acredita com a entitats adherides al programa.

Amb aquesta adhesió les penyes montornesenques contribueixen al foment de l'ús de la llengua, de la cohesió social i del coneixement de la cultura i l'activitat social de Catalunya, ja que uns dels propòsit de les adhesions amb entitats és que les persones nouvingudes coneguin i s'afegeixin al teixit associatiu del municipi, i també que trobin també un espai on potser podran practicar el català. Una de les propostes que s’ha fet a ambdues entitats és que passin per les aules dels cursos de català per donar a conèixer als alumnes totes les seves activitats.

Per formar part d’una de les penyes no cal fer-se’n soci, només cal decidir a quina penya et vols vincular, comprar la samarreta de color groc en cas dels Pere Anton i de color verd en el cas dels Bartomeus i assistir als actes organitzats. Les penyes sí que tenen unes juntes directives que gestionen les activitats que organitzen.

Les dues penyes van explicar a la tècnica de català totes les activitats que munten, tan individualment com en col·laboració mútua, i la llista és llarga, però la volem compartir en aquesta notícia perquè tothom pugui fer-se una idea de la tasca cultural i festiva que duen a terme al municipi. També pensem que és molt interessant que l'alumnat dels cursos de català i els participants en el Voluntariat per la llengua estiguin al cas de tots els actes organitzats per les penyes. Aquestes activitats els permetran gaudir de diversió en companyia dels veïns i veïnes del municipi i, per tant, els ajudaran a sentir-se un montornesenc o montornesenca més.

Activitats conjuntes Penya Pere Anton i Penya Els Bartomeus

Al llarg de l'any les penyes fan activitats en les quals tothom pot prendre part, algunes les organitzen conjuntament i d'altres a títol individual.

De les activitats conjuntes cal esmentar

  • Al juny, el joc "Atrapa la bandera" que es fa en el marc de les Festes de Sant Joan del barri de Montornès Nord.
  • Al setembre, poc abans de la Festa Major, organitzen el "Birrafest" que és una mostra de cerveses artesanes.
  • Durant la Festa Major es concentra l'activitat i es fa la batalla de penyes, que consisteix en una sèrie de cinc proves en les quals tothom està convidat a participar: donació de sang, torneig de Futbolí, estirada de corda, batalla musical i minijocs. També durant la Festa Major, les dues penyes organitzen la presentació dels Postres de Festa Major i la Vermufarra, una trobada matinal amb vermut, botifarra i música en directe.
  • Al novembre organitzen conjuntament un Bingo Musical.

Activitats organitzades per la Penya Pere Anton

Aquest proper Sant Jordi 2024 els membres d'aquesta penya tindran una carpa a plaça amb activitats per a nens i nenes, entre les quals hi haurà la confecció d'un punt de llibre.

Al mes de juny organitzaran l'anomenat Bravatour, una ruta per tastar tapes de patates braves.

Per la Festa Major també organitzen un concurs de truita de patates, el "Tortillantón", un concurs de menjar flams, la ruta del quinto i una cursa popular en roba interior.

Al desembre, habitualment vinculada a la Marató de TV3 o a una causa solidària local, fan una subhasta amb productes fruit de la donació de comerços del municipi.

Activitats organitzades per la Penya Els Bartomeus

Els Bartomeus, per aquest proper Sant Jordi, no seran a la plaça Pau Picasso, però organitzen una completa activitat prèvia el dia 1 9 d'abril a les 17 h en la qual hi haurà, a la plaça Joan Miró, diferents carpes amb activitats diverses per a nens i nenes, que hauran de fer ruta per les diferents "cases" i completar les activitats proposades.

Durant la Festa Major Els Bartomeus organitzen a més una activitat anomenada Escalabirresa i per al proper setembre estan preparant dues activitats noves que encara no es poden revelar.  En arribar  el mes de novembre és ja tradició que organitzin una sessió d'autocinema.

Com podeu veure la gresca està assegurada amb l'activitat de les penyes de Montornès, no només durant la Festa Major, sinó al llarg de tot l'any.

Vols compartir aquesta notícia?