Presentació del Voluntariat per la llengua en la 1a Jornada pel Català a Sant Esteve de Palautordera

CNL del Vallès Oriental

Voluntariat per la llengua, Activitats complementàries, De la competència a l'ús

Hi van participar parelles lingüístiques de la zona

El dissabte 16 de març, al matí, el CNL del Vallès Oriental del CPNL, a través del Servei Comarcal, va participar en la 1a Jornada pel Català a Sant Esteve de Palautordera, amb la voluntat de donar a conèixer el Voluntariat per la llengua com un programa d'èxit que fomenta l'ús del català i la cohesió social. En la presentació hi van participar dues parelles lingüístiques: la Mariona  i la Lies (belga) i en Marc i la Zoï (grecofrancesa), que van poder explicar la seva experiència en el programa, la qual valoren molt positivament. Tant la Lies com la Zoï van mostrar molta fluïdesa a l'hora de parlar i van deixar el públic bocabadat. Entre els assistents hi havia tres parelles més de la zona.

L'objectiu de la Jornada, organitzada conjuntament per la Taula de Cultura de Sant Esteve de Palautordera, l'Ajuntament, el Consorci per a la Normalització Lingüística, Plataforma per la llengua i Batega, era prendre consciència de la situació sociolingüística del català a la zona del Baix Montseny i reflexionar sobre la necessitat d'un canvi en molts àmbits per revertir situacions que ens poden dur a una diglòssia important en un temps bastant curt.

Prèviament a la presentació del VxL, hi va haver una taula rodona amb dos regidors dels ajuntaments de Santa Maria i  Sant Esteve de Palautordera, un representant de Plataforma per la llengua i un representant de Batega, associació que té per objectiu la defensa de la llengua. Tots van coincidir  que cal treballar braç a braç amb  el teixit cultural i social del territori per fer que el català sigui hegemònic en les nostres interaccions del dia a dia d'una manera normalitzada. També van parlar del perill que cada vegada hi ha més joves que, tot i parlar català a casa, socialitzen en castellà i que la identifiquen com una llengua per fer servir a l'escola, a l'institut, a la feina… en entorns formals. 

La jornada va continuar de manera lúdica amb el joc del Paraulògic, un tast de vins de la terra, la música d'Arnau Obiols i una calçotada.

Vols compartir aquesta notícia?