Les jornades Defensem la Llengua finalitzen amb una xarrada sobre els parlars dels pobles de la Ribera d'Ebre

CNL de les Terres de l'Ebre

Difusió

El dia 2 de març va tindre lloc la quinta i darrera conferència de les jornades

El dissabte 2 de març va tindre lloc a la Palma d'Ebre la quinta i darrera conferència de les jornades Defensem la Llengua, que es van celebrar entre l'1 de febrer i el 2 de març de 2024 a la comarca de la Ribera d'Ebre. La doctora en Filologia Olga Cubells Bartolomé, filla de la Palma d'Ebre, experta en dialectologia, pronuncià una conferència titulada "Tan iguals, tan diferents: els parlars de la Ribera d'Ebre contrastats", durant la qual va analitzar les diferents característiques lingüístiques presents en la parla dels pobles de la comarca.

Cubells, autora d'una tesi doctoral sobre la qüestió, va anar desgranant un seguit de trets lingüístics i ha explicat les diferents realitzacions que es donen a la comarca. La màxima variació la va documentar en la quinzena de formes possibles que hi ha a la Ribera d'Ebre per a expressar la paraula tombarella. La tesi de Cubells es va publicar en dos volums l'any 2009 amb el títol d''Els parlars de la Ribera d'Ebre', un documentat treball de més de 1.100 pàgines en total, que inclou un estudi geolingüístic i un atles lingüístic amb més d'un miler de mapes.

L'acte va reunir vuitanta persones al Centre Cultural de la Palma d'Ebre i va comptar amb la presència de l'alcaldessa de la localitat, Marina Rojals; la directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l'Ebre, Victòria Almuni; el president del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), Josep S. Cid, i la presidenta territorial d'Òmnium Cultural, Dolors Roo.

Les jornades, organitzades conjuntament pel CERE i Òmnium Cultural, van comptar amb la col·laboració tècnica del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre.

Vols compartir aquesta notícia?