Propostes finalistes del concurs El Meu Neologisme a Mollet del Vallès

CNL del Vallès Oriental

Servei d'Assessorament Lingüístic

Avui s’han desvelat les primeres propostes guanyadores del concurs de neologismes de la sessió del 27 de febrer

Ecopànic, electroruta i geocida són les propostes finalistes dels grups de l’Institut Aiguavia, l’Institut Gallecs i l'Escola Sant Gervasi, respectivament, que han participat en el concurs El Meu Neologisme, com a treball previ de la xerrada "Sense termes no hi ha coneixement", oferta pel TERMCAT.

Institut Aiguaviva

  • Ecopànic:ansietat pel canvi climàtic.

Institut Gallecs

  • Electroruta: xarxa de carreteres especialment dissenyades per a vehicles elèctrics, amb estacions de càrrega integrades i altres serveis per a aquest tipus de transport.

Escola Sant Gervasi

  • Geocida: persona que no respecta el planeta i que no creu qu eel canvi climàtic sigui una problema real.

Els criteris que s’han tingut en compte per triar els termes finalistes són si les propostes eren originals i ben treballades, si s'havien aplicat els recursos de formació de mots que els centres havien treballat a classe prèviament sobre un material didàctic preparat pel TERMCAT i, també, la dificultat d'imaginar conceptes nous i de buscar un format de difusió atractiu.

Aquest concurs s'organitza en el marc de les xerrades que es van iniciar l'any 2013, arran de l'acord d'adhesió al Voluntariat per la llengua de la Fundació Sanitària Mollet, amb la col·laboració del Centre de Terminologia de la llengua catalana, amb la voluntat d'apropar els recursos que ofereix el web del TERMCAT, sobretot a l'alumnat de batxillerat i d’ESO dels centres de la ciutat, per donar-los eines útils en els treballs de recerca, per exemple, però també per als docents i per al públic en general, ja que moltes vegades no sabem treure prou profit dels recursos que la xarxa ens proporciona.

Des de l'any 2017, el TERMCAT fa arribar als centres docents participants activitats prèvies per treballar i proposa que l'alumnat sigui creador de termes i participi en el concurs El Meu Neologisme. Com l'explico als companys?

Aquesta és ja la novena xerrada que el TERMCAT, amb la col·laboració del Servei de Català (CPNL), la Fundació Sanitària Mollet i l'Ajuntament, proposen als centres educatius de Mollet. L'èxit de participació ha fet desdoblar la xerrada en dues jornades: una que s’ha fet avui i l’altra que es farà el 5 de març. Pràcticament tots els centres han estès la proposta als grups de 4t d’ESO i a 2n de batxillerat.

En la xerrada, a part d'explicar què són els termes, la terminologia, què fa el TERMCAT i com es fa un diccionari, s'han pogut aprendre conceptes nous i per què escrivim iboprufèn i no pas *iboprufè, per exemple. També s’ha explicat que un estudiant multiplica al llarg dels seus estudis el nombre de termes que coneix, perquè els termes i les paraules ens acompanyen al llarg de tota la vida.

Institut Aiguaviva

Institut Gallecs

Escola Sant Gervasi

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?