L’aprenentatge del català al voltant de la cuina i l’alimentació

CNL L'Heura

De la competència a l'ús

6a edició del Taller de cuina a quatre mans, una activitat pensada per fomentar l’ús del català

El dia 21 de febrer de 2024 el CNL L'Heura va celebrar la 6a edició del Taller de cuina a quatre mans a la Biblioteca del Fondo amb la col·laboració de Conversatòries, Xarxa de Valors, de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Aquesta activitat s'emmarca dins el Pla Yingxin (Pla de dinamització lingüística per a la població d'origen xinès) i pretén fomentar l'ús de la llengua.

En aquest taller l'alumnat ensenya a cuinar plats típics de les seves cultures d'origen. En aquesta edició en Liu Yusheng (la Xina) i l'Olga Ladika (Ucraïna) van ensenyar l'alumnat d'altres cursos i persones usuàries de la biblioteca a preparar un plat típic de la Xina (panada de vedella) i un d'Ucraïna (coqueta de patata amb salsa).

El dia 22 de febrer a les 18 h se celebra la 2a edició del Taller de te intercultural a la Biblioteca del Fondo. És una activitat liderada per Conversatòries, Xarxa de Valors, amb la col·laboració de l'Associació Cultural Popular Xinesa i el suport del CNL L'Heura, i emmarcada dins les celebracions de l'Any Nou Xinès. Es tracta d'una ocasió per posar de relleu que la cuina és un espai transcultural d'unió i comunicació.

Com a projecte de centre, el CNL L'Heura pretén vehicular l'aprenentatge del català a la ciutat a través de la cuina des de diferents angles. Un dels objectius és posar en valor la riquesa i la pluralitat cultural a les aules. D'una banda, s'organitzen tallers i exposicions en col·laboració amb la Saba Mohammed Bibi i la Chen Yaoyu dins el projecte d'alimentació saludable de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, i amb empreses locals com Cuchara i Amalur. Aquesta bateria d'actuacions s'orquestren dins i fora de la programació lectiva: com a activitats complementàries i com a cursos de 45 hores al voltant de l'alimentació saludable amb sessions pràctiques a les cuines de La CIBA i de la Biblioteca del Fondo.

D'altra banda, el centre s'involucra activament en accions comunitàries i esdevé promotor de la mostra d'aliments Sabors del Món. L'any 2023 es va celebrar la 10a edició de la mostra que té com a objectiu la cohesió social, la promoció del comerç local i el foment del català en el barri del Fondo. Fruit d'aquesta iniciativa i en col·laboració amb el Termcat, el 2012 es va crear el Glossari de sabors del món.

En la mateixa línia de treball, gràcies a que els organismes públics han posat especial focus en l'alimentació saludable, neixen iniciatives diverses com "La pluralitat cultural en l'alimentació. Experiències pràctiques" del Campus d'Alimentació de la UB, on el CNL L'Heura ha participat activament. També s'ha adherit al projecte europeu FoodCLIC que té com a objectiu dissenyar un pla d'acció de treball en xarxa, amb actuacions transformadores i col·laboratives per millorar els entorns alimentaris.

Vols compartir aquesta notícia?