Forn de Pa i Fleca Py, un nou comerç aprenent de Granollers

CNL del Vallès Oriental

Ús professional, Ús professional

La Nancy entén força el català i ja el parla una mica amb els clients

La Nancy

La Nancy és nascuda al Paraguay i fa uns anys que viu amb el seu marit i els fills a Catalunya. Ella i el seu marit fa just uns mesos que porten una fleca coneguda i concorreguda del carrer de Roger de Flor de Granollers que es va traspassar. A casa parlen guaraní i també sap castellà i portuguès del Brasil. Per ella una llengua és molt més que un mitjà de comunicació; “és el que permet connectar amb l’interior de les persones”, diu. Per això, quan li vam proposar de fer la formació “Comerços aprenents” no ho va dubtar gens i s’hi va apuntar per poder atendre el millor possible els seus clients i establir-hi confiança també en català.

Ha començat les sessions aquest mes de gener i ja domina bona part de les estructures bàsiques de salutació i comiat i d’atenció al client. Ara també té el distintiu i el diploma per mostrar als clients i demanar-los que se li adrecin en català i que l’ajudin en el seu aprenentatge.

El Forn de Pa i Fleca Py està situat al carrer de Roger de Flor, 105. A causa de l’horari de feina, les sessions de Comerços aprenents són una de les poques possibilitats que té per fer una formació de català. Aquest establiment se suma als dos comerços del mateix carrer que ja han fet la formació anteriorment.


Comerços aprenents és un projecte que ofereix al comerç local una formació essencial en llengua catalana per a les persones que fan atenció al públic i parlen molt poc en català. A causa dels seus horaris laborals, aquestes persones no poden assistir a un curs de català i, per això, els tècnics de normalització lingüística es desplacen a la botiga per oferir-los aquestes sessions formatives.

En les visites presencials es treballen les competències lingüístiques dels treballadors durant 15 minuts. Partint del seu coneixement de català, s'adapten els continguts a les necessitats comunicatives de cada situació. Així, el vocabulari, la fraseologia i les situacions comunicatives responen a les seves necessitats pràctiques.

Des del 2021, Comerços aprenents s'ha desenvolupat a diverses localitats de Catalunya. Granollers va ser una de les ciutats pioneres a fer-ne un pla pilot emmarcat en el Pla Ofercat, de foment de l'ús del català al comerç, que es desenvolupa a la ciutat des de 2018.

Vols compartir aquesta notícia?