Carnicería El Renacer, un nou comerç aprenent de Granollers

CNL del Vallès Oriental

Ús professional, Ús professional

Els propietaris d’aquest comerç del barri de Ponent, ja entenien el català i ara comencen a parlar-lo

En Giovanny i la Maritza

En Giovanny i la Maritza són nascuts a Colòmbia. Ja fa anys que viuen a Catalunya, però no han après a parlar català per les circumstàncies de feina i personals que han tingut. Tenen un negoci al barri de Ponent i ara s’han decidit a aprendre’l per poder parlar català amb els clients que el parlen. Per ells, la formació “Comerços aprenents” és una bona oportunitat per començar a fer-ho. 

Al mes de novembre van començar a fer una sessió per setmana de “Comerços aprenents” i ara ja dominen bona part del vocabulari relacionat amb la carnisseria i expressions bàsiques de salutació, comiat, preus, etc. També tenen el diploma per demanar als clients catalanoparlants que els ajudin en el seu aprenentatge.

La Carnicería El Renacer està situada al carrer de Rafael Casanova, 66. A causa de l’horari de feina, les sessions de Comerços aprenents són una de les poques possibilitats que tenen per fer una formació de català.

Al març diversos establiments del barri de Ponent van començar les sessions de Comerços aprenents. La col·laboració de l’Associació de Veïns va ser clau, ja que al mes de febrer van guiar el Servei Local de Català de Granollers per fer les visites a diverses botigues i oferir-los aquesta formació.

Comerços aprenents és un projecte que ofereix al comerç local una formació essencial en llengua catalana per a les persones que fan atenció al públic i parlen molt poc en català. A causa dels seus horaris laborals, aquestes persones no poden assistir a un curs de català i, per això, els tècnics de normalització lingüística es desplacen a la botiga per oferir-los aquestes sessions formatives.

En les visites presencials es treballen les competències lingüístiques dels treballadors durant 15 minuts. Partint del seu coneixement de català, s'adapten els continguts a les necessitats comunicatives de cada situació. Així, el vocabulari, la fraseologia i les situacions comunicatives responen a les seves necessitats pràctiques.

Des del 2021, Comerços aprenents s'ha desenvolupat a diverses localitats de Catalunya. Granollers va ser una de les ciutats pioneres a fer-ne un pla pilot emmarcat en el Pla Ofercat, de foment de l'ús del català al comerç, que es desenvolupa a la ciutat des de 2018.

Vols compartir aquesta notícia?