Els alumnes del CNL de l’Àrea de Reus pinten un mural amb la il·lustradora Berta Artigal que mostra el català com a llengua de trobada

CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura

Oci en català, De la competència a l'ús

El mural està situat al passeig de Misericòrdia, en un mur de l'escola Teresa Miquel

Un mur de l'Escola Teresa Miquel i Pàmies que dona al passeig de Misericòrdia de Reus, ben a prop de Mas Vilanova, seu del Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus (CNL), estrena un nou aspecte amb un mural que és el resultat del treball col·laboratiu dirigit per la il·lustradora i muralista vallenca Berta Artigal amb alumnes del cursos de català per a adults del CNL, tot i que també hi ha participat activament l'Escola Teresa Miquel i Pàmies. Entre el procés d'idear-lo i pintar-lo hi han participat unes cinquanta persones.

L'objectiu era plasmar en un mural al carrer les reflexions tant de persones nouvingudes com autòctones sobre el paper de la llengua catalana en la integració. En aquest sentit, el mural, amb l'estil inconfusible d'Artigal, mostra persones de diferents procedències amb el lema: "Diferents orígens, diferents històries. El català ens uneix" en una clara al·lusió al paper integrador del català com a element comú per a tots els catalans, independentment del seu origen. Després del treball de reflexió i de pluja d'idees que va tenir lloc el 16 de novembre amb més de 20 alumnes, i que va servir també perquè els aprenents fessin pràctica de la llengua oral, Berta Artigal va dibuixar el mural que es va pintar entre el 23 i el 27 de novembre amb la col·laboració de vora cinquanta persones, tant alumnes del CNL com nens i nenes de 5è de primària de l'Escola Teresa Miquel, als quals també es va convidar a participar.

Segons Daniel Recasens, president del Consell del CNL i regidor de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus "La possibilitat de treballar l'ús de la llengua més enllà de la pròpia formació, en espais informals i amb un context d'acollida cultural resulta una fórmula del tot pertinent i abellidora. En el marc del programa Xalem que, precisament, enfila aquesta voluntat en totes les seves activitats hem treballat aquest mural que permet, a més, una presència que roman, un recordatori persistent i bonic a l'entorn del mateix Centre de Normalització Lingüística i d'un centre de primària"

Aquesta activitat s'emmarca en el Xalem, un programa de tallers i activitat culturals amb el qual el CNL de Reus pretén fomentar l'ús social del català entre els aprenents de la llengua. Entre els diferents actes programats hi ha hagut des d'un espectacle infantil amb Struc fins a una visita al castell d'Escornalbou, passant per un taller de teatre dinamitzat per Les Artistes Locals. A diferència d'aquestes activitats, el taller per idear el mural que ha dirigit Berta Artigal té un resultat visible per a tota la ciutadania i convida a la reflexió i, amb un missatge positiu, vol animar a parlar en català amb tothom sigui quin sigui l'origen o la història de l'interlocutor amb el lema "El català ens uneix".

Vols compartir aquesta notícia?