El "Repte 21 dies", ara a Girona

CNL de Girona

Activitats complementàries, CPNL

L'Ajuntament de Girona s'afegeix a la campanya en favor de mantenir el català en la conversa quotidiana

L'Ajuntament de Girona, el Servei de Català i el Departament de Cultura repten la població gironina a mantenir el català en la conversa quotidiana a través de la campanya "Repte 21 dies", que estarà en marxa fins al 14 de gener de 2024. El que es proposa al veïnatge és parlar d’entrada en català amb tothom durant 21 dies seguits, a fi de fer-ne un hàbit.

L’experiència ja s'havia provat a l'Ajuntament, a partir d'un seguit de sessions sobre comunicació amb la ciutadania adreçades al personal amb més dedicació a l'atenció al públic. El repte 21 dies va permetre a algunes persones concloure que una interlocució basada en la cordialitat, l'empatia i la professionalitat, era igualment possible i efectiva després del canvi.

El repte, ara adreçat a la població gironina, es va presentar en una roda de premsa el dia 13 de novembre. Hi van participar la tinenta d'alcaldia i regidora de Llengua Catalana de l'Ajuntament de Girona, Núria Riquelme; el director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura, Josep Calataiud, i la directora del Centre de Normalització Lingüística de Girona, Montserrat Mas.

Núria Riquelme va relacionar els objectius de la regidoria que exerceix amb els de la campanya: "Respon a un dels objectius estratègics de la regidoria de Llengua Catalana, que és sensibilitzar la població catalanoparlant de la importància de mantenir el català i contribuir a fer-lo una llengua útil i necessària per viure a la ciutat de Girona. Aquesta ciutat viu el mateix procés de retrocés dels usos lingüístics que ha viscut el país els últims anys, i la nostra llengua hi està sotmesa a les mateixes pressions. El català viu un moment delicat que hem d'intentar frenar des d'àmbits molt diversos, també amb el suport actiu i decidit de la població catalanoparlant. Com a regidora de Llengua Catalana demano aquest compromís amb la llengua i animo a tothom a participar d'aquest repte per tal d'aconseguir aquest objectiu comú".

Josep Calataiud va emmarcar el repte dins l’àmbit nacional, la cohesió social i el treball conjunt: "Aquesta campanya complementa l'esforç de polítiques que el Govern de la Generalitat a escala nacional i a escala gironina desenvolupa per a la millora de l'ús del català, en el sentit que demana a la ciutadania la complicitat necessària perquè la llengua sigui una eina de cohesió social per aquells que ja la parlen i per aquells que l'estan aprenent. La campanya també demostra que només des de la suma d'esforços de les administracions podem capgirar la situació que avui en dia detectem quant a l'ús social del català. Campanyes com la del 'Repte 21 dies' o la del 'Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure' són imprescindibles però no suficients per aconseguir-ho".

La primera fase del repte va arrencar el 6 de novembre, amb la difusió de material i informació al personal del consistori gironí, per tal que fos el primer col·lectiu a difondre el missatge. La segona fase es dirigeix a la ciutadania en general i es va posar en marxa el 13 de novembre. S'han distribuït per la ciutat targetes, pantalles enrotllables, opis, anuncis als diaris i altres materials, convidant a participar en el repte.

Vols compartir aquesta notícia?