El CSAPG acull l’exposició “Quan parles fas màgia. Voluntariat per la llengua” per promoure l’ús del català en l’àmbit sanitari

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Ús professional, Voluntariat per la llengua

La mostra recull experiències de participants reals en el VxL i altres informacions sobre el programa per animar les persones a participar-hi

El dia 6 de novembre a les 18 h, al passadís central de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès, s'inaugurarà l'exposició "Quan parles fas màgia", que vol acostar el Voluntariat per la Llengua (VxL) a l'àmbit de la salut, com una eina més de promoció de l'ús del català en l'àmbit sanitari.

L'acte d'inauguració serà presidit pel Sr. Francisco Romero,  alcalde de Vilafranca del Penedès; pel Sr. Jordi Cuyàs, president del Consell Rector del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i el Garraf (CSAPG), i pel Sr. Biel Senabre, director del CNL de l'Alt Penedès i el Garraf.

L'exposició serà itinerant entre els centres del CSAPG:

  • Del 3 al 15 de novembre: Hospital Comarcal de l'Alt Penedès al passadís central.
  • Del 16 al 30 de novembre: Hospital Residència Sant Camil.
  • De l'1 al 15 de desembre: Hospital Sant Antoni Abat.

Exposició 'Quan parles fas màgia'

La mostra consta de 7 plafons que recullen experiències de participants reals en el VxL i altres informacions relacionades amb el programa per animar les persones a participar-hi com a parelles lingüístiques. La campanya 'Quan parles fas màgia' focalitza l'atenció en el VxL: la capacitat per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen a partir de la llengua.

L'exposició ha estat creada per la Secretaria de Política Lingüística (SPL) i està gestionada territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL).

El VxL, compromès amb tots els sectors de la societat

El VxL es troba present en el sector de la salut des de l'any 2010, en què es van iniciar les parelles lingüístiques a l'Hospital Sant Jaume d'Olot. En les trobades del VxL, els participants parlen en català en un context real en el qual persones que tenen coneixements orals bàsics poden parlar amb companys de feina o amb persones externes catalanoparlants. A més, en un àmbit com el sanitari aquesta iniciativa permetrà millorar l'atenció a l'usuari en la mesura que facilitarà que tothom sigui atès en català.

Les parelles lingüístiques estan formades per una persona voluntària, que parla català habitualment, i un aprenent o aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol guanyar més fluïdesa oral. Les parelles fan trobades d'un mínim d'una hora a la setmana durant 10 setmanes.

Un complement al Pla de millora en l'atenció en català

Des de començament de 2022 el CSAPG impulsa el Pla de millora de l'atenció en català de les persones usuàries amb el suport del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), que estableix que compartir la llengua dels pacients ajuda a oferir un servei millor.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és fomentar l'adequació de les comunicacions del CSAPG als usos lingüístics propis de l'administració pública a través de la difusió de bones pràctiques en l'atenció als usuaris, sobretot oralment. D'aquesta manera, s'espera augmentar la competència lingüística dels treballadors i, per tant, la qualitat assistencial en la comunicació directa amb els pacients.

El Pla de millora inclou cursos de català del nivell adequat a cadascun dels professionals i uns tallers de sensibilització per reflexionar sobre la importància de la comunicació en l'atenció sanitària. Un altre dels recursos previstos dins d'aquest projecte és el VxL, que es difondrà a través de l'exposició 'Quan parles fas màgia' i a través de la Intranet pròpia.

El CSAPG i el CPNL continuen treballant en l'anàlisi de les necessitats de formació dels professionals que fan atenció al públic a qualsevol de les diferents àrees assistencials dels quatre centres de l'entitat.

Vols compartir aquesta notícia?