Celebració dels 20 anys del Voluntariat per la llengua del CNL de Lleida

CNL de Lleida

Cursos de català, Voluntariat per la llengua, CPNL

L'espectacle del mag Eduard Juanola omple de màgia i jocs de paraules el Castell del Rei

El Castell del Rei, que forma part del conjunt monumental de la Seu Vella, va acollir ahir al vespre l'acte de celebració dels 20 anys del Voluntariat per la llengua (VxL) del Centre de Normalització Lingüística de Lleida. Aquest programa s'impulsa des de la Secretaria de Política Lingüística i es gestiona territorialment a la província pel CNL.

Al mateix temps, amb l'acte, es va donar el tret de sortida al curs 2023- 2024, que en aquest primer trimestre compta amb 73 cursos de català, des del nivell Inicial fins al Superior.

Després d'unes paraules de presentació i benvinguda per part de la directora del Centre, Balbina Escolà, de la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, i del director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura, Albert Turull, el dinamitzador va presentar el programa i va homenatjar-ne els seus participants.

Per agrair la participació i implicació dels protagonistes, es van lliurar diplomes de reconeixement a voluntaris i aprenents, part indispensable del VxL. Les parelles lingüístiques van destacar els beneficis de les trobades, que van més enllà de la pràctica del català, i que els han aportat enriquiment personal i cultural.

També es va lloar la tasca de la xarxa d'establiments adherits al VxL, 260 a la província de Lleida. Aquests comerços usen el català com a llengua preferent d'atenció al client i ofereixen als alumnes dels cursos del CNL l'oportunitat de dur-hi a terme les pràctiques lingüístiques i, a les parelles, de poder-s'hi trobar per conversar en català. Els propietaris de la cafeteria Il Capuccino i la botiga Coleccionator van adreçar unes paraules als assistents de l'acte, valorant molt positivament la seva experiència com a col·laboradors amb el Voluntariat.

Entitats i ens públics també donen suport al programa i hi participen activament oferint als aprenents i als alumnes del CNL l'oportunitat de participar en xarxes de socialització en català. L'homenatge va comptar amb representants de la Biblioteca Pública de Lleida, Down Lleida, el Centre de Formació d'Adults Victorina Vila, l'Associació de Veïns i Veïnes del Clot de les Granotes i Confluències i l'Ateneu Cooperatiu la Baula. Des de les entitats i ens públics, no només es va admirar l'esforç de l'alumnat i dels aprenents per emprar el català, sinó que també es va fer èmfasi en l'exercici de consciència lingüística que implica participar en el programa.

Seguidament, per acabar la festa, els assistents van poder gaudir amb l'espectacle de màgia d'Eduard Juanola, que, amb els seus trucs, va deixar tothom bocabadat.

Al llarg d'aquests 20 anys, el VxL ha constituït més de 175.000 parelles lingüístiques a tot Catalunya; 8.500 han estat formades al CNL de Lleida.

Vols compartir aquesta notícia?