Ja es poden sol·licitar ajuts per a la incorporació del català als jocs de taula

Serveis Centrals

CPNL

La nova línia té una dotació de 150.000 euros

Les sol·licituds es poden presentar fins al 27 de setembre

El Departament de Cultura, mitjançant la Secretaria de Política Lingüística, obre una nova línia d'ajuts per a la incorporació del català als jocs de taula. Aquesta línia de subvencions s'adreça a empreses amb acreditació de distribució i comercialització del joc de taula a Catalunya. Les sol·licituds es poden presentar fins al 27 de setembre de 2023.

Les bases dels ajuts per a la incorporació del català als jocs de taula estableixen com a objecte tres modalitats:

- Primera edició de jocs de taula originals en català que es comercialitzen en edició independent en català.

- Primera edició en català de jocs de taula originals en altres llengües que es comercialitzen en edició independent en català.

- Traducció al català de materials lingüístics, com ara les regles de joc o altres informacions, en jocs multilingües en edició impresa.

Als efectes d'aquesta línia d'ajuts, amb una dotació de partida de 150.000 euros, s'entén per joc de taula el joc que se sol jugar al voltant d'una taula o superfície similar amb un tauler, daus, fitxes, naips o altres elements, i en què intervenen generalment l'atzar i l'estratègia, a partir d'un reglament establert.

Dels projectes que s'hi presentin, es valorarà la tipologia (original en català o traduït), la qualitat (innovació, interacció lingüística) i l'impacte (tiratge, continuïtat, comunicació). Els projectes podran ser subvencionats fins a un 80% amb un topall de fins a 10.000 euros.

Foment del català

L'objectiu d'aquests ajuts és el foment de l'ús del català en un àmbit on encara té poca presència. Segons l'Enquesta Òmnibus de GESOP de primavera de 2022 sobre la llengua en els jocs de taula, un 15% dels enquestats diu que l'últim joc que ha comprat era en català, però a més de la meitat li agradaria trobar-lo en aquesta llengua (54,8 %).

El Departament de Cultura té el foment del català com uns dels quatre grans eixos d'actuació d'aquesta legislatura. En l'àmbit del joc, a més de les noves subvencions, està actiu el programa Totjoc, del Consorci per a la Normalització Lingüística, que promou l'ús del català a través d'activitats lúdiques, dona a conèixer l'oferta de jocs i joguines en aquesta llengua entre la ciutadania i col·labora amb les empreses del sector perquè la incorporin en els seus productes.

Vols compartir aquesta notícia?