Protagonista del mes: Marta Marced i Botella, voluntària de Castelldefels

CNL Eramprunyà

Voluntariat per la llengua

-Des de quan ets voluntària del VxL i per què vas decidir ser-ho?

-Vaig començar l'any 2011, amb la voluntat de fer extensiva la nostra llengua als nouvinguts o a qualsevol persona que volgués millorar el seu català.

-Quantes parelles lingüístiques has tingut?

-He tingut diverses parelles lingüístiques. Ja fa dos cursos que em trobo amb la Cristina, que és de Madrid i és aquí per feina. Als inicis de les trobades ja tenia un bon nivell de català i ara està en fase de perfeccionament. Aprèn ràpid, hi posa ganes! Quedem una hora setmanal a la zona de la platja de Castelldefels; fem un cafè i una xerrada. Sempre hi ha temes... hem congeniat!

-Personalment, què t'aporta fer de voluntària al VxL?

-M'aporta la satisfacció d'ajudar a divulgar la nostra llengua i cultura, a ensenyar a utilitzar-la en diversos àmbits i veure'n la necessitat d'emprar-la. Fent difusió del català ajudem a millorar la integració i la convivència a la nostra societat. Mostrem el nostre país a qui no el coneix perquè tingui coneixement de tota la seva riquesa cultural (història, geografia, folklore, gastronomia...).

-Recordes alguna anècdota?

-Amb les aprenentes hem creat vincles que han anat més enllà de les xerrades setmanals. Hem fet activitats de tot tipus: passejades, visites a exposicions, concerts, rutes culturals, àpats, espectacles... per tal de motivar-les i alhora fomentar i divulgar la nostra cultura. Crec que és important eixamplar el radi d'acció.

Un cop acabades les trobades, perquè algunes han marxat a un altre país, d'altres s'han casat, han tingut fills..., hem continuat comunicant-nos en català ja que mantenen l'orgull d'haver après una nova llengua i han fet extensiu el coneixement d'aquest aprenentatge.

-Per què creus que és important que existeixi el VxL i com animaries algú a participar-hi?

-És important perquè ofereix més contextos de pràctica perquè les persones que ho vulguin puguin millorar el seu nivell de català oral. Participar en el Voluntariat els permet conviure, comunicar-se i immergir-se en la nostra llengua, alhora que s'adonen que fora de l'aula és necessària. Tant voluntaris com aprenents participen del procés d'ensenyament i aprenentatge.

Animo la població de parla catalana i amb un mínim de temps de dedicació a ajudar en la tasca, actualment tan necessària, de contribuir a difondre la llengua catalana i fomentar-ne l'ús.

Participant-hi duem a terme una acció que s'afegeix a les que fem en el nostre dia a dia per ajudar els no catalanoparlants que ens envolten.

-Vols destacar alguna cosa més?

-Sí. Altres objectius que em marco en aquesta tasca de voluntària vers les aprenentes són animar-les a veure televisió, a escoltar música o a jugar en català. Intento, també, sensibilitzar-les i encoratjar-les a adreçar-se en català a les persones amb qui parlen; a no canviar de llengua, i a sentir-se cofoies de saber-ne.

I, com a voluntària, vull implicar-me en aquest reforç tan necessari per a l'ús del català.

Vols compartir aquesta notícia?