180 persones s’apleguen al jardí del Mas Vilanova per celebrar el final dels cursos de català

CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura

Cursos de català, Voluntariat per la llengua

Aquest curs el CNL ha registrat gairebé 3.200 inscripcions

Imatge de l'acte de cloenda

El Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL) va celebrar el dimarts 4 de juliol la festa de cloenda dels cursos de català i de les parelles participants en el Voluntariat per la llengua (VxL) amb l'assistència d'unes 180 persones.

L'acte va estar conduït per la companyia Impro Acatomba, que va portar al jardí del Mas Vilanova un espectacle d'improvisació teatral al voltant del cinema que va fer participar els assistents.

Com ja és habitual, també va actuar la coral Canta amb el cor, dirigida per Marc Guerris i acompanyada, en aquesta ocasió, pel pianista Bruno Anguera. Van cantar "Si tu te'm fas la lluna", "La presó de Lleida" i "Embarbussa que embarbussaràs", i també la cançó "Començar", que The Tyets, Marala i Kelly Isaiah canten per a la campanya "Provem-ho en català". Amb aquesta peça es va convidar el públic a cantar també.

Aquesta coral està formada per alumnes dels cursos de català per a adults que parlen en català o que n'estan aprenent i per participants en el VxL, i té com a objectiu que practiquin i millorin l'expressió en llengua catalana a partir del treball de cant coral i de la relació personal entre els seus membres.

En els parlaments, Anna Saperas, directora del CNL, va donar l'enhorabona a l'alumnat, va agrair a voluntaris, comerços i entitats col·laboradores del VxL i al professorat el suport als aprenents, i va instar els catalanoparlants i també l'Ajuntament, representat a l'acte per l'alcaldessa Sandra Guaita  i el regidor Josep Baiges, a utilitzar el català sempre que sigui possible i a treballar perquè el català sigui llengua d'acollida. Per la seva banda, Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus i president del Consell del CNL en funcions, va tancar l'acte felicitant els presents pel seu interès en la llengua i l'equip del CNL per la bona feina feta.

A continuació, els assistents van poder gaudir d'una beguda i una estona de conversa al jardí.

De setembre a juny, el CNL ha impartit 151 cursos, presencials i també en línia, als quals hi ha hagut 3.193 inscripcions (quasi 700 més que el curs anterior). D'aquestes, 2.092 han sigut a Reus i les altres, a la resta de localitats on es fan cursos habitualment, com Cambrils, l'Hospitalet de l'Infant o Falset, però també a Mont-roig, la Selva, Riudoms, Riudecanyes, Montbrió o Prades.

Pel que fa al VxL, aquest curs acadèmic s'han format gairebé 234 parelles lingüístiques, entre presencials i en línia, de les quals 167 han sigut a Reus. I s'han fet 435 pràctiques lingüístiques en establiments col·laboradors. El VxL és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir-hi fluïdesa.

Després d'aquesta cloenda, el CNL no fa vacances. Fins al 26 de juliol es fan cursos intensius d'estiu de nivell bàsic. I el 12 de setembre s'obriran novament les inscripcions als cursos. Més informació a cpnl.cat/reus.

Juliol de 2023

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.

Vols compartir aquesta notícia?