Mini Supermercat, un nou comerç aprenent de Granollers

CNL del Vallès Oriental

Ús professional, Ús professional

L’Abdul, que és el propietari del Mini Supermercat del barri de Ponent, pràcticament no entenia el català i ja sap dir frases bàsiques en aquesta llengua

L’Abdul pràcticament no havia estat en contacte amb la llengua catalana, perquè els clients catalanoparlants se li adreçaven en castellà directament. Ell va néixer a Gutrat, al nord del Pakistan, i parla urdú, panjabi, anglès, castellà i ara, després de fer la meitat de les sessions de “Comerços aprenents”, comença a dir frases bàsiques en català. Va arribar a Catalunya el 2021 i té un supermercat de pocs metres, però curull d’una varietat de productes adaptats a la demanda dels clients del barri de Ponent.

Aquest mes de juny ha començat fent dues sessions per setmana de “Comerços aprenents”. La predisposició, l’esforç i l’interès que hi posa han fet que la seva millora en els coneixements de la llengua catalana hagi estat exponencial. No només és capaç de saludar, dir els preus, i interactuar amb estructures vinculades al que necessita al seu comerç, sinó que sempre té preguntes preparades sobre fonètica, formes verbals o lèxic que sent d’algun client. L’Abdul vol donar un bon servei al client i també té clar que saber una llengua és una oportunitat social i una riquesa personal. També ha pogut comprovar que si parla català hi haurà veïns que es posaran molt contents. Ara ja té el diploma per demanar als clients catalanoparlants que l’ajudin en el seu aprenentatge.

El Mini Supermercat està situat al carrer de Rafael Casanova, 62, i és obert des del matí fins a la nit. A causa de l’horari de feina, fer les deu sessions de Comerços aprenents és una de les poques possibilitats que l’Abdul té per fer una formació de català.

Al març diversos establiments del barri de Ponent van començar les sessions de Comerços aprenents. La col·laboració de l’Associació de Veïns va ser clau, ja que al mes de febrer van guiar el Servei Local de Català de Granollers per fer les visites a diverses botigues i oferir-los aquesta formació.

Comerços aprenents és un projecte que ofereix al comerç local una formació essencial en llengua catalana per a les persones que fan atenció al públic i parlen molt poc en català. A causa dels seus horaris laborals, aquestes persones no poden assistir a un curs de català i, per això, els tècnics de normalització lingüística es desplacen a la botiga per oferir-los aquestes sessions formatives.

En les visites presencials es treballen les competències lingüístiques dels treballadors durant 15 minuts. Partint del seu coneixement de català, s'adapten els continguts a les necessitats comunicatives de cada situació. Així, el vocabulari, la fraseologia i les situacions comunicatives responen a les seves necessitats pràctiques.

Des del 2021, Comerços aprenents s'ha desenvolupat a diverses localitats de Catalunya. Granollers va ser una de les ciutats pioneres a fer-ne un pla pilot emmarcat en el Pla Ofercat, de foment de l'ús del català al comerç, que es desenvolupa a la ciutat des de 2018.

Vols compartir aquesta notícia?