Ruta guiada per la riba del riu Ges amb alumnes i parelles lingüístiques

CNL d'Osona

Cursos de català, Voluntariat per la llengua, Activitats complementàries

Les visites s'emmarquen dins la programació d'activitats de coneixement de l'entorn.

Aquest dilluns 29 de maig els alumnes de Bàsic 1 i de Bàsic 3, i algunes parelles lingüístiques, de l'Oficina de Català de Torelló han fet una ruta per la riba del riu Ges al seu pas per Torelló amb l'objectiu de practicar el català fora de l'aula i conèixer l'entorn on viuen.

Durant la ruta, d'unes dues hores, Gerard Verdaguer, del Museu de la Torneria, i Pasqual Bernat, Judit Català i Àngels Illamola, del Grup Local de la Vall del Ges de l'Associació Flora Catalana, ens han parlat del riu i la seva història, dels aiguats de 1940 i la construcció dels murs actuals de contenció, dels molins i les rescloses, i de la ubicació del primer camp de futbol de Torelló ara fa cent anys. I, sobretot, de la vegetació de ribera que anàvem trobant: els noms en català, els colors, les propietats, els usos que se'n poden fer o que es feien abans, i un llarg etcètera que també ha inclòs el nom dels ocells que vèiem o sentíem.

sortida


Ha estat un matí molt profitós en què hem après moltíssimes paraules: pollancre, salze, freixe, noguera, avellaner, figuera, alfals, gallaret, ortiga, malva, blat, herba berruguera, papallona, martinet blanc, bernat pescaire, rossinyol, talp, resclosa, molí, farina, fusta... I també que la natura és generosa i ens ofereix aliments, materials per construir eines, plantes medicinals…

Paral·lelament, aquest dilluns s'ha fet també la tertúlia del club de lectura de nivell intermedi sobre el llibre Laura a la ciutat dels sants de Miquel Llor (1931). Un llibre que ha costat més de llegir perquè va ser escrit fa temps i que ens ha portat a parlar del contrast entre el camp i la ciutat, de la manera de ser de la gent de poble, de la figura de l'hereu, del que s'esperava de les dones cent anys enrere, de les novel·les psicològiques i la literatura catalana de l'època... Acabarem el cicle de tertúlies literàries aquest divendres a les 11 h amb la ruta literària guiada per la ciutat dels sants (Comarquinal - Vic) resseguint els espais de la novel·la de la mà de Xavier Cervera.

Aquestes activitats s'han dut a terme gràcies a la col·laboració del Grup Local de la Vall del Ges de l'Associació Flora Catalana, i del Museu de la Torneria i la biblioteca del barri de Montserrat. Aquestes dues darreres entitats estan adherides al Voluntariat per la Llengua i col·laboren amb l'Oficina de Català duent a terme activitats diverses, com ara visites guiades, clubs de lectura, etc.

Vols compartir aquesta notícia?